Demonstrationer i magtröjor mot monarkin

En man iförd magtröja under en demonstration i huvudstaden Bangkok i förra veckan.
En man iförd magtröja under en demonstration i huvudstaden Bangkok i förra veckan.
ThailandTT-Reuters

Några av Thailands mest framträdande protestledare demonstrerade på söndagen iklädda magtröjor. Klädvalet beskrivs som ett hån mot landets kung Maha Vajiralongkorn, som nyligen synts på bilder bärandes minimala linnen som visar magen och en tatuerad rygg.

Annons

Annons

Annons

Annons

En av demonstranterna var 16-årige Naphasin Trirayapiwat, som anklagas för brott under den lag som förbjuder förolämpningar mot landets kungahus. Under protesten i ett av Bangkoks köpcentrum bar Trirayapiwat en magtröja med antimonarkistiska budskap över bröstet.

Om vi inte kämpar för Naphasin i dag så kommer ingen att vara säker när de uttrycker sina åsikter, säger aktivisten Parit Chiwarak, som också anklagas för att ha förolämpat monarkin och riskerar upp till 15 års fängelse.

I fredags uppmanade FN:s människorättsorgan OHCHR Thailand att slopa den vida kritiserade lagen. Regeringen svarade då att lagen är "liknande förtalslagar".

De omfattande studentledda protesterna i Thailand inleddes i juli. Demonstranterna kräver premiärminister Prayuth Chan-O-Chas avgång och en ny konstitution, men protesterna har också vidgats till att handla om monarkin och krav på reformer av kungens makt.

De senaste månadernas utveckling beskrivs som första gången som thailändare vågat prata öppet om problemen med monarkin som institution.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons