A-
A+

Den kända Gävlebocken flyttar

2020 fick Gävlebocken (bilden) stå kvar hela vägen men i fjol brändes den ner den 17 december.
2020 fick Gävlebocken (bilden) stå kvar hela vägen men i fjol brändes den ner den 17 december.
SamhälleTT

Första advent närmar sig med stormsteg, och förutom stjärnor och armaturer i fönstren tänds även Gävlebockens belysning den 27 november, då den invigs.

I år får den hårt ansatta halmbocken för första gången i dess 56-åriga historia ny adress.

Annons

Annons

Gävlebockens öde, år för år.
Gävlebockens öde, år för år.

Gävlebocken har tidigare varit på utflykt till bland annat Stockholm, men aldrig tidigare bytt plats i Gävle. På grund av bygget av ett nytt kulturhus vid det klassiska Slottstorget i stan, har kommunen ansökt om bygglov för tre år – fem minuter bort på Rådhusesplanaden, rapporterar lokala medier.

Bygget av dubbla gärdesgårdar är redan i full gång, skriver Gefle Dagblad, men det har knappast varit tillräckligt skydd förr om åren. Men intill finns också en vaktkur med enklare brandutrustning uppställd, för att ge bocken en ökad chans att klara sig med halmen i behåll.

Den stora Gävlebocken uppfördes första gången 1966. Majoriteten av gångerna den har satts upp har den brunnit. På senare år har den dock få stå kvar flera år i rad. Efter det att den under 50-årsfirandet 2016 sattes i brand bara timmar efter invigningen klarade den sig fram till i fjol, då den brann ner den 17 december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.