-
+

Det händer om schlagerartisterna insjuknar

Dinah Yonas Manna vann tillsammans med sitt The Mamas Melodifestivalen 2020, då med 27 000 personer i Friends arena. I år får gruppen tävla utan publik. Arkivbild.
Dinah Yonas Manna vann tillsammans med sitt The Mamas Melodifestivalen 2020, då med 27 000 personer i Friends arena. I år får gruppen tävla utan publik. Arkivbild.
MelodifestivalenTT

Melodifestivalen skippar masstestning av covid-19. SVT:s vapen mot viruset stavas i stället distansering – med hjälp av närhetslarm.

Du ska kunna vistas på arenan utan att smitta någon, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

Annons

Annons

Fullt i Friends arena under förra årets Melodifestival. Arkivbild.
Fullt i Friends arena under förra årets Melodifestival. Arkivbild.

Samma dag som Melodifestivalfinalen drog i gång förra året hade 161 fall av coronaviruset bekräftats i Sverige. Italien pekades ut som centrum för Europas coronaexplosion och medierna rapporterade om att hela den italienska regionen Lombardiet skulle sättas i karantän.

Medan den danska versionen av Melodifestivalen ägde rum helt utan publik, lät SVT 27 000 personer heja fram The Mamas till vinnare i Friends Arena. Den siffran inkluderar inte de två stora genrepen som skedde inför sändningen.

"Gick på experternas inrådan"

Enligt Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, följde tv-bolaget hela tiden Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vi hade direktkontakt med Folkhälsomyndigheten inför det. De gick ut och sade att de tyckte att eventet kunde genomföras och vi gick på experternas inrådan, säger hon, och poängterar att FHM inte kunnat se att det skedde någon ökad smittspridning i samband med evenemanget.

När tittarna slår på SVT den 6 februari klockan 20.00 kommer de inte att mötas av blinkande hattar, egengjorda skyltar eller fjäderboor från publikhav. I stället visas ett folktomt Annexet, där bidragen mer liknar livesända musikvideor.

Redan i mars förra året började produktionen ladda om för en ny, ovanlig, omgång.

Då visste vi ingenting, vad kan man göra och vad är möjligt? Men vi kände väldigt starkt för att genomföra Melodifestivalen och var motiverade att hitta en lösning för att det skulle kunna genomföras, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

Annons

Annons

"Saker och ting kan hända"

Tidigare fick åtta personer delta i scenframträdandet, nu tillåts bara sex på scenen och dansarna måste hålla 1,5 meters avstånd. Vid ingången görs temperaturkontroller, och alla som går in i arenan måste fylla i ett formulär med frågor om eventuella symtom. Men något coronatest blir det inte.

Vi har sjukvård på plats men har valt att inte "masstesta i blindo", utan i stället jobba förebyggande med avstånd och handhygien. Om det sedan visar sig att någon har symtom så får vi smittspåra och testa, säger Karin Gunnarsson.

Men om en artist trots allt insjuknar inför deltävlingen sänds en bandad version av framförandet från någon av repetitionerna. Om artisten däremot är sjuk hela veckan letar SVT efter ersättare.

Den här dialogen är redan inledd med skivbolagen, alla är införstådda med att saker och ting kan hända. Det kan hända även om vi inte är i en pandemi, vi måste ha ett b-scenario i huvudet, säger Karin Gunnarsson och konstaterar att vem ersättaren blir avgörs "från fall till fall".

"Fortsätta hålla avstånd"

Alla ackrediterade får var sin distanstagg, som signalerar om någon går för nära. Den som uppvisar symtom men testar negativt på ett coronatest får fortsätta att komma till arbetsplatsen.

Du ska fortsätta hålla avstånd, det är det säkraste sättet. Vi jobbar utifrån de strategierna, du ska kunna vistas på arenan utan att smitta någon, säger Karin Gunnarsson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss