A-
A+

Det här vet vi om Sveriges OS-ansökan

-
OlympisktTT

Regeringen ser positivt på en svensk ansökan om att få OS och Paralympiska vinterspelen 2030. Sverige går därmed in i nästa fas. Men vad innebär det och vad händer?

+ Vad händer härnäst?

Tisdagen den 21 december ska SOK träffa IOK:s kommission för framtida spel i ett digitalt möte, där man ska presentera sin ansökan. Frankrike och Schweiz, som också visat intresse för OS och Paralympics 2030, ska göra detsamma.

I december kommer IOK sedan att meddela vilken eller vilka värdkandidater som bjuds in till fas tre, som innebär en "målinriktad dialog". Det är här, under perioden januari–april 2024, som arbetet ska slutföras kring de avtal och garantier som behövs.

Någon gång under 2024 väntas IOK sedan besluta vem som får stå värd för spelen 20230.

+ Vilka orter ska arrangera spelen i Sverige?

Stockholm (huvudort), Falun, Åre och Östersund.

+ Kommer det att byggas en massa nya, dyra arenor?

Nej. IOK kräver att man använder befintliga anläggningar så långt det är möjligt. En förutsättning för regeringen är att spelen blir hållbara och kostnadseffektiva, det vill säga att det inte ska byggas en massa nya anläggningar, som sedan kanske inte används.

+ När Sverige sökte OS 2026 skulle bob och rodel avgöras i Sigulda i Lettland. Blir det så nu också?

Tanken att bob, rodel och skeleton ska köras i Lettland och att skridskor förmodligen kommer att köras i Norge.

+ Har Sverige några konkurrenter?

Vid sidan av Sverige har även Schweiz och Frankrike meddelat att man vill arrangera vinter-OS 2030.

+ Vad kostar ett OS?

Budgeten när Sverige sökte vinter-OS 2026 var närmare 14 miljarder kronor. Det lär bli något liknande nu. Allt har visserligen blivit mycket dyrare – men i gengäld ska det som sagt inte byggas lika många nya anläggningar som var planerat för 2026.

+ Ger IOK något bidrag?

Ja, minst halva summan. Resten står sponsorer och skattebetalare för.

+ IOK har sedan 2019 en ny process för att utse värdstäder. Så vad är det nya?

Borta är de långa och dyra kampanjerna med politiker och idrottskändisar som åker jorden runt i flera års tid och försöker få stöd av IOK:s ledamöter. Det ansågs bädda för korruption och vara otidsenligt.

I stället söker IOK upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leder dem längs vägen fram till en omröstning. Brisbane i Australien, som kommer att arrangera sommarspelen 2032, blev först ut att vinna efter att ha blivit rekommenderat av IOK:s exekutivkommitté.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.