A-
A+

Detta vet vi om de spionmisstänkta bröderna

Utredningen genomförs av Säkerhetspolisen. Arkivbild.
Utredningen genomförs av Säkerhetspolisen. Arkivbild.
BrottTT

Två bröder utreds för grovt spioneri mot Sverige, som enligt åklagaren ska ha pågått i tio års tid. Båda nekar. Här är vad vi hittills vet om männen:

Annons

Annons

Storebrodern:

41-årig man, greps vid en insats i Mellansverige morgonen den 20 september. Misstanken var då spioneri, men rubriceringen kom att ändras till grov obehörig befattning med hemlig uppgift då mannen begärdes häktad några dagar därefter. Den 18 november, inför den fjärde häktningsförhandlingen mot mannen, hade åklagaren ändrat misstanken igen. Nu är rubriceringen i stället grovt spioneri som ska ha pågått mellan 2011 och 2021. Omhäktades för detta den 19 november. Tidigare var den angivna brottsperioden 2011 till 2015.

Mannen arbetade vid tiden för gripandet som hög chef på en statlig myndighet, på en avdelning som bland annat ansvarar för frågor som rör säkerhet och säkerhetsskydd. Under perioden som brottet ska ha begåtts har han även arbetat för Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. I en jobbansökan har mannen uppgett att han på Säpo "blev utvald att under knappt ett år vara stabstjänstgörande hos Säkerhetspolisens myndighetsledning".

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har mannen även arbetat på Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning (KSI).

KSI är en del av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Dess chef, organisation, personal och budget hålls hemliga. Enhetens uppgift är att hämta in underrättelser med särskilda metoder, alltså metoder som andra underrättelseorgan inte har befogenhet att använda.

Mannen nekar till brott.

Lillebrodern:

34-årig man. Anhölls i sin frånvaro den 15 november, och greps dagen därpå, också han misstänkt för grovt spioneri mellan 2011 och 2021. Häktades för detta den 19 november. Även lillebrodern nekar "å det bestämdaste" till brott.

Skriven på samma adress i en stad i Mellansverige som sin storebror. Han är vd i ett aktiebolag som registrerades 2016, men som sedan dess inte haft någon omsättning.

Har de senaste tre åren inte haft någon taxerad förvärvsinkomst.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.