A-
A+

Dickinson lyfter svenskars intelligens

Bruce Dickinson, sångare i Iron Maiden, har några tuffa år bakom sig. Han har överlevt både tungcancer och covid-19. Arkivbild.
Bruce Dickinson, sångare i Iron Maiden, har några tuffa år bakom sig. Han har överlevt både tungcancer och covid-19. Arkivbild.
MusikTT

Hårdrockslegenderna Iron Maiden är tillbaka med albumet "Senjutsu", inspirerad av österländsk filosofi, och snart väntar en utsåld turné. Frontmannen Bruce Dickinson berättar om arbetet med skivan och hur han överlevde både tungcancer och covid-19.

Annons

Annons

Bruce Dickinson är förtjust i samurajreferenserna på nya plattan. Pressbild.
Bruce Dickinson är förtjust i samurajreferenserna på nya plattan. Pressbild.
Jag har varit en riktig nåldyna de senaste fem åren, säger Bruce Dickinson med ett skratt under en Zoomintervju med TT.

Iron Maidens ständige sångare har nyligen återhämtat sig efter en mildare Covid-19-infektion. Han drabbades av sjukdomen trots att han redan fått två doser vaccin. Enligt Dickinson hade den slagit hårdare om han inte tagit sina sprutor. Han vill därför varmt rekommendera att alla andra också vaccinerar sig, även om Iron Maiden ännu inte kräver vaccinpass av sin publik.

Det är ett personligt val, men det är också ett personligt val att inte köra bil för fort så att man dödar folk, eller att inte stjäla pengar från andra människor. Skillnaden är att de inte är sjukdomar man kan smitta andra med, säger han.

Rösten starkare efter cancern

Iron Maidens senaste skiva "Senjutsu" släpps nu men spelades in 2019, bara några år efter det att Dickinson blivit frisk från cancer. Sångaren berättar att han hade en tre och en halv centimeters klump på tungan, och en tumör lika stor som en jordgubbe i lymfkörteln.

Jag spelade förresten in ett album med dem fortfarande kvar, "Book of souls". Sedan gjorde jag cellgiftsbehandlingen och efter sex månader var de borta. Sedan tog det sex månader till innan jag kunde sjunga igen, men då märke jag att de höga tonerna var starkare och kristallklara. Det hade inget att göra med stämbanden.

"Senjutsu" betyder ungefär "strategi och taktik" på japanska. Bruce Dickinson framhåller dock att den nya Maiden-skivan inte är något konceptalbum, men att det inte gick att motstå idén att göra bandets maskot Eddie the Head till samuraj.

Eddie har varit en mumie, en sciencefictionrobot, en mayakrigare och alla möjliga inkarnationer. Samuraj-Eddie har en stark beröringspunkt med mig eftersom det kopplar an till fäktning och kampsportsfilosofi, säger Dickinson.

Annons

Annons

"På tiden" att Maiden kommer tillbaka

Skivsläppet har skjutits upp sedan 2019 och världsturnén har också blivit uppskjuten två gånger, men är nu planerad till 2022. Dickinson menar att det är på tiden.

Om man ska se det positiva i det hela så är folk så misshandlade av hela pandemin att de verkligen ser fram emot något sånt här. Det känns som att världen är på väg tillbaka till det normala när man får ett nytt Iron Maiden-album.

All väntan gav bandet andra möjligheter, som tid att snickra ihop videon till "Writing on the wall". En liten kortfilm som utspelas i ett postapopkalyptiskt samhälle där eliten festar medan resten av mänskligheten fördrivits till ett dött ökenlandskap.

Eddie räddar världen

Eddie the Head i rollen som hämndlystet samuraj-monster räddar i slutänden Adam och Eva och kör iväg med den amerikanska presidentens Cadillac. Dickinson säger att han gjorde videon för att den ska kunna tolkas på många olika sätt, vilket funkade.

Alla från "alt-right" till "woke"-vänstern har gjort anspråk på videon. Sen finns det de som säger att den handlar om Bibeln och Jesus. Det finns en subtil karma om att man får skörda det man sår, men budskapet är i slutändan positivt. Om vi sabbar världen kan vi fortfarande starta om igen. Mänskligheten har fortfarande en oskuldsfullhet. Det är värt allt att hålla det vid liv.

TT: Iron Maiden har ovanligt många svenska fans, har du någon teori om varför?

Jag tror att Sverige har en väldigt intelligent befolkning.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!