A-
A+

Dif-profilen: "Ingen har tvingat mig hit"

Marcus Krüger ska leda Djurgården tillbaka till SHL.
Marcus Krüger ska leda Djurgården tillbaka till SHL.
IshockeyTT

Han har vunnit de stora titlarna och spelat på de största arenorna – nu väntar timmar i buss till islador långt ifrån rampljuset.

Marcus Krüger, 32, ska leda Djurgården tillbaka till SHL och säger:

Ingen har tvingat mig hit. Jag är nyfiken och motiverad.

Annons

Annons

Hemvändande Krüger är en av flera namnkunniga återvändare i Djurgården, och med sin meritlista var han det givna valet som lagkapten när svensk ishockeys mesta mästarlag (16 SM-guld) ska försöka göra den hockeyallsvenska sejouren ettårig.

Stjärncentern har vunnit två Stanley Cup-titlar med Chicago Blackhawks, VM-guld med Tre Kronor och spelat i de största hockeyarenorna i världen.

Så sent som förra säsongen gjorde han sitt andra OS och spelade i den schweiziska ligafinalen med Zürichklubben ZSC Lions.

Nu byter han kampen om titlar mot en vardag med långa bussresor till slitna islador på hockeyns bakgård. Vägen till Kristianstads ishall en tisdagskväll i oktober är ungefär så långt det går att komma från NHL:s lyxiga charterflyg, flashiga hotell och arenor.

Det är hockeyn jag gillar. Att sitta på plan eller på hotell var aldrig grejen. Det här känns som en minst lika stor utmaning som första året jag skulle slå mig in i NHL, säger han.

"Kändes självklart"

Krüger och vännen och kedjekamraten Daniel Brodin, som också spelade i OS i Peking och återvänder från Schweiz, skrev på redan i januari. Då var Djurgården i botten av SHL, men hoppet om nytt kontrakt fanns kvar.

Efter degraderingen upplöstes alla kontrakt och båda hade chansen att ändra sig och gå till andra klubbar.

Men Djurgårdshjärtat sade något annat.

Det kändes självklart att komma hem. Jag trivdes grymt bra i Schweiz, men det här känns som en utmaning, säger Krüger och utvecklar:
Hockey varar inte för evigt, jag ville komma hem när jag känner att jag har bra hockey framför mig. När det blev allsvenskan så kändes det som en utmaning som alla inte får vara med om. Allsvenskan är något jag aldrig har spelat i innan, säger Krüger som lämnade Djurgården 2011 efter bland annat en svidande SM-finalförlust mot HV71 året dessförinnan.

Annons

Annons

"Hitta vår egen väg"

Djurgården har fler tunga nyförvärv och hemvändare som John Norman, tillbaka från Jokerit i KHL. Dessutom finns ett koppel av unga och högt NHL-draftade talanger.

Stockholmslaget spelar under hög press, allt annat än en snabb SHL-återkomst är ett misslyckade. Men laget är inte på samma favoritnivå som HV71 var förra säsongen, ja många ser till och med Björklöven som starkare på pappret.

Just nu i alla fall.

Marcus Krüger är noggrann med att undvika jämförelser med Smålandslaget som efter en imponerande säsong i hockeyallsvenskan nu ses som ett potentiellt guldlag i återkomsten till SHL.

Vi ska inte göra samma resa som någon annan utan måste hitta vår egen väg.

Han har vunnit en hel del i sin karriär och säger:

Jag har spelat i en del olika lag, men alla som har varit framgångsrika har haft sin grej. Vi måste hitta en egen identitet och det tycker jag vi har börjat göra på försäsongen. Vi har en del fart i vårt lag, det ska vi försöka utnyttja.

Djurgården möter Västerås på hemmaplan i premiären på fredag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.