A-
A+

Digitalt jägarprov stärker misstankar om fusk

Förutom det teoretiska jaktprovet ingår även godkända praktiska moment för att få jägarexamen. Arkivbild.
Förutom det teoretiska jaktprovet ingår även godkända praktiska moment för att få jägarexamen. Arkivbild.
JaktTT

Sedan jägarprovet blev digitalt den 1 mars har antalet godkända minskat mycket kraftigt.

Tidigare kunde folk komma över provfrågorna i förväg, säger Henrik Falk på Svenska Jägareförbundet.

Annons

Annons

Sedan många år tillbaka har det funnits misstankar om att både provfrågor och facit till det teoretiska jägarprov som krävs för att få jägarexamen har funnits tillgängliga i förväg.

Nu har misstankarna stärkts. Sedan provet digitaliserades den 1 mars har andelen elever som får godkänt sjunkit från cirka 80 procent till 45 procent.

Lite smalare kunskapsbas

Ja, det har missbrukats. Så det är folk som har klarat provet tidigare som inte skulle klara det i dag, som har lite smalare kunskapsbas, säger Henrik Falk, som är nationellt ansvarig för frågor som rör jägarexamen vid Svenska Jägareförbundet till TT.

Provet utformas av Naturvårdsverket, som i och med digitaliseringen har ökat antalet frågor rejält. Dessutom slumpas frågorna, så att inget prov är det andra likt.

Det gör att det krävs en bredare kunskap för att klara provet nu än det gjorde tidigare när man gjorde provet med penna och papper, säger Henrik Falk.

Annons

Annons

Skaffar sig kunskap

TT: Innebär det att det finns många personer med jägarexamen i Sverige som saknar tillräcklig kunskap?

Visst har det funnits folk som velat gena i kurvorna. Men jag vill påstå att de allra flesta är jätteintresserade och läser böcker och skaffar sig den kunskap som de behöver, säger Henrik Falk.

TT: Är det något som oroar dig?

Nej, vi har ingen anledning att misstänka någon koppling till att det skulle skett fler jaktolyckor eller farliga händelser i skogen. De allra flesta har en god portion sunt förnuft, säger Henrik Falk.

Hantera vapen

Han påpekar att det förutom det teoretiska jägarprovet även krävs praktiska moment, som skjutprover och vapenhantering, för att få ut sin jägarexamen.

Säkerheten är nummer ett. Den mäts både i teoriprov och framför allt i de praktiska delarna, där man måste visa att man kan hantera vapen på ett korrekt sätt, säger Falk.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!