A-
A+

Djuphavens öde på spel – förhandlingar krånglar

Förhandlingarna handlar om skyddet av djuphaven som täcker 45 procent av jordens yta. Arkivbild.
Förhandlingarna handlar om skyddet av djuphaven som täcker 45 procent av jordens yta. Arkivbild.
MiljöTT

Framtiden för livet i de fria haven kan avgöras i veckan då ett historiskt skyddsavtal är tänkt att ros i land. Men slutförhandlingarna har kärvat rejält.

Annons

Annons

Förhoppningarna har varit stora om att de pågående FN-förhandlingarna i New York, som har passerat halvtid, ska utmynna i ett historiskt avtal för hur djuphaven ska skyddas. Förhandlingarna har pågått under ett drygt decennium och avbröts nära mållinjen för ett halvår sedan.

Men nya "omfattande" förslag som lagts fram har gjort att förhandlingarna förlorat tid och momentum och lett till ökad polarisering mellan länderna, uppger Sveriges chefsförhandlare Niklas Kebbon via mejl för TT.

"Avsikten att återuppta förhandlingarna där man slutade i augusti kom lite på skam", skriver Kebbon.

De nya förslag som har kommit upp på bordet handlar enligt Kebbon bland annat om hur skyddet av stora havsområden ska finansieras, och om hur förväntade vinster från användning av marina genetiska resurser ska fördelas. Det sistnämnda var den fråga som gjorde att förhandlingarna föll på målsnöret sist.

Nu pågår ett intensivt arbete för att söka kompromisser, enligt Kebbon.

Avtalet skulle beröra de hav som inget land äger eller kan bestämma över, och som täcker 45 procent av jordens yta. I dag saknas i stort sett miljöregler för dessa hav.

Förhandlingarna ska enligt plan avslutas på fredag den 3 mars.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.