Djurbönder förföljs av aktivister

25 procent av de djurbönder som föder upp fjäderfä har någon gång utsatts för brott som utförts av djurrättsaktivister. Arkivbild.
25 procent av de djurbönder som föder upp fjäderfä har någon gång utsatts för brott som utförts av djurrättsaktivister. Arkivbild.
BrottTT

I ett och ett halvt år utsatte djurrättsaktivister en bonde och dennes närstående för systematisk förföljelse. I veckan inleddes rättegången mot en av aktivisterna.

Den drabbade bonden är långt ifrån ensam. En ny rapport visar att 16 procent av djurbönderna utsatts för djurrättsrelaterad brottslighet.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

I början av juli 2018 började mardrömmen för djurbonden. Först angreps hen av en djurrättsaktivist på sociala medier och snart var en hel grupp aktivister hemma på hens gårdsplan där de demonstrerade och filmade. Vid ett tillfälle tog de sig även in i bostadshuset och orsakade vattenskador när de öppnade frysboxar.

Förföljelsen blev allt mer intensiv. Förutom att hota djurbonden anmäldes djurbonden till länsstyrelsen för vanvård vid 60 tillfällen. Vid en inspektion konstaterade dock länsstyrelsen att det inte fanns någon grund för anklagelserna.

Olaga förföljelse

I april åtalades en djurrättsaktivist för olaga förföljelse, vilket innebär en serie kränkningar av den personliga integriteten. I det här fallet rör det sig om 22 brott. Åtalet omfattar också ett förtal mot målsägaren och upprepade fall av olaga hot och ofredanden mot hens anhöriga. I veckan inleddes rättegången i Falu tingsrätt.

Djurbonden är bara en av många animalieproducenter som drabbats av djurrättsrelaterad brottslighet.

Enligt en färsk undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet genomfört tillsammans med Kungliga tekniska högskolan uppger 16 procent av Sveriges djurbönder att de någon gång drabbats för brott utförda av djurrättsaktivister. Ännu större andel av dem som föder upp fjäderfä är drabbade, 26 procent.

De här företagen är speciella, eftersom man inte bara arbetar på gården. Den är också deras hem. Det gör att den här gruppen upplever angreppen som mycket allvarliga, säger Peter Lundqvist, projektledare för undersökningen och professor i arbetsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Annons

Annons

Barnen drabbas

40 procent av de svarande känner någon som utsatts.

Det kan påverka oron och ge ringar på vattnet. Många upplever att familjens livskvalité försämras och 300 av djurproducenterna uppger att deras barn har drabbats och mår dåligt, säger Peter Lundqvist.

En annan konsekvens är att många väljer att sluta med utåtriktade verksamheter mot allmänhet och konsumenter och i stället driver sin djurproduktion mer anonymt.

Men bara 40 procent av brottsoffren polisanmäler händelserna, eftersom de tycker det är meningslöst, inte har tid eller är rädda för repressalier.

Vissa blir också så luttrade efter en tids angrepp att de avstår från att anmäla.

De blir avtrubbade och då är det inte längre nolltolerans, utan då har brottsligheten normaliserats, säger Peter Lundqvist.

Undersökningen har inte bara fokus på brott som utförs av djurrättsaktivister utan är också en objektiv kartläggning av hur det är att vara djurproducent i Sverige och vilka problem de upplever.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons