A-
A+

Djurgårdens årsmötesfråga: VM-bojkott

Djurgårdens fotbollsstyrelse vill ha en bojkott av VM i Qatar nästa år. Arkivbild.
Djurgårdens fotbollsstyrelse vill ha en bojkott av VM i Qatar nästa år. Arkivbild.
FotbollTT

Djurgården går mot strömmen och vill ha en bojkott av fotbolls-VM i Qatar.

Beslut om att driva den linjen kan tas på årsmötet på onsdag.

Annons

Annons

Två motioner har lämnats in till årsmötet som handlar om att fotbollsföreningen ska driva frågan om en bojkott av nästa års herr-VM.

Styrelsen yrkar bifall till motionerna.

"Motionsställarna beskriver en situation som i alla delar är förkastlig. Vi delar bilden såsom den beskrivs i motionerna. Utöver valet av plats, så är det ytterst nedslående att ta del av de många rapporter om korruption som präglat valet av värdland, de fruktansvärda förhållanden som arbetarna verkar under och inte minst alla de dödsfall som är en konsekvens av bristen på respekt för människors grundläggande fri- och rättigheter", skriver styrelsen.

Om beslutet går igenom ska Djurgården driva frågan om en bojkott och inte medverka till att marknadsföra VM.

Frågan om missförhållandena i Qatar har varit en het fråga ända sedan landet fick VM 2010. Tidigare i år har flera landslag markerat genom att bära tröjor som uppmanade till att följa mänskliga rättigheter.

Sveriges, Norges och Danmarks fotbollsförbund har skrivit brev till Internationella fotbollsförbundet Fifa och också fått till stånd ett möte, där man påtalat att det var fel att ge Qatar VM och bett att Fifa utreder hur migrantarbetarna behandlas i Qatar och snabbt agerar för att stoppa missförhållandena. Däremot vill förbunden inte ha någon bojkott av VM.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!