A-
A+

Dockradio med operadiva och relationstips

Den excentriska operadivan Gloria Janman berättar gärna om sin långa karriär. Pressbild.
Den excentriska operadivan Gloria Janman berättar gärna om sin långa karriär. Pressbild.
RadioTT

Både bekanta och nya röster hälsar på i humorprogrammet "Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co", som sänds i sommar i Sveriges Radio. Dockspelaren Björn Carlberg berättar att han haft svårt att göra humor det gångna året men att han nu fått fart på sin karantänhjärna.

Annons

Annons

Björn Carlberg har både skrivit manus och ger röst röst åt samtliga karaktärer i humorserien 'Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co'. Pressbild.
Björn Carlberg har både skrivit manus och ger röst röst åt samtliga karaktärer i humorserien "Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co". Pressbild.
'Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co' är ett humorprogram fyllt av olika sketcher och rollfigurer. Pressbild.
"Dockradio med Birgitta, Kjell, Gloria & Co" är ett humorprogram fyllt av olika sketcher och rollfigurer. Pressbild.

I tio avsnitt får lyssnarna bland annat möta den excentriska operadivan Gloria Janman som berättar om sin långa karriär och så beger sig Birgitta och Kjell ut i de svenska landskapen. Dessutom bjuds det på relationsråd.

Det är ett sketchprogram med en massa olika röster jag gör. Relationsråden står Paula och hennes pojkvän Glenn för. Ett annat ansikte, eller ja röst, som dyker upp är engelsmannen Colin Preston, med miniprogrammen ”Vem vill ha kaffe?” och ”Vill du ha en after work med mig?”, berättar upphovsmakaren och dockspelaren Björn Carlberg.

Det blir också många reklamparodier.

Jag har jobbat med riktig reklam tidigare så det är både roligt och skönt att ta ut svängarna och göra riktigt dålig reklam, säger han.

Skrev manus under pandemin

Björn Carlberg har tidigare gett röst åt karaktärer som hörts och setts i bland annat "Operation Klotty", "Allram Eest" och "Radio Jästringe" tidigare. I dockradion som sänds nu i sommar står han även för manuset och berättar hur det har vuxit fram under det gångna året.

Precis som många andra i kulturbranschen drabbades jag av förra våren. Jag var nog lite i chock då och det var svårt att göra något roligt när allt ställdes in. Men nu har jag fått fart på karantänhjärnan och då är det bara att köra, förklarar han.

Från manusgrunden han skrev improviserade och testade han sedan en hel del i studion innan de slutgiltiga sketcherna tog form.

Men det har varit skönt med mallar, som det om svenska landskap, och att kunna sätta in Birgitta och Kjell, i den situationen.

TT: Du spelar ju alla de här rollerna, blir det inte rörigt i huvudet?

Nej, inte så farligt. Jag är van vid dockorna och att ha olika karaktärer, det känns naturligt och lätt att hoppa mellan dem. Den träningen fick jag i och med teatern, då allt sker på scen inför en publik, säger Carlberg.

Annons

Annons

Radio, teater och tv

Björn Carlberg berättar att han alltid gillat karaktärer och röster. Han började sin bana med animation, men blev frustrerad över att animerandet gick långsamt och var tidskrävande. Det var genom vännen och kollegan Petter Lennstrand som han så småningom hittade dockspelandet, där kasten är betydligt snabbare.

Sedan dess har det blivit både radio, tv och teater – och han medger att han vurmar lite särskilt för just radion.

Det här är ju kul för att man kan gå in i miljöer och karaktärer så lätt, man behöver ingen kamera. Samtidigt är känslan efter att ha spelat teater en kväll skön, där får man ett sorts avslut, det får man inte i tv och radio. En pjäs är klar efter en kväll, det är tydligt och lättast på ett sätt.

Och att spela teater med sina dockor och få gensvaret som en publik ger har också gett blodad tand. I höst fortsätter arbetet och repetitionerna inför dockshowen "Dockhumor 2", som har premiär på Scalateatern i Stockholm efter nyår och därefter åker ut på turné.

Vi håller på att bestämma sketcher och ordningen och det går framåt. Men visst är det lite nervöst, medger Björn Carlberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!