Döda delfiner väcker protester i Mauritius

Döda delfiner som spolats upp på Mauritius kust, fotograferade av Greenpeace.
Döda delfiner som spolats upp på Mauritius kust, fotograferade av Greenpeace.
MauritiusTT-Reuters

Tiotusentals slöt upp till protester i Mauritius huvudstad Port Louis under lördagen med krav på en utredning av ett enormt oljespill, och den efterföljande upptäckten av minst 40 döda delfiner.

Annons

Annons

Oljespillet skedde från det japanska fraktfartyget MV Wakashio, som gick på grund på ett korallrev i Indiska oceanen den 25 juli och började läcka sin last två veckor senare. Därefter har flera döda delfiner spolats upp på Mauritius stränder.

Miljöaktivister och oppositionella kräver en ordentlig utredning för att klarlägga om de dött till följd av oljeläckan. Enligt en AFP-reporter deltog uppemot 75 000 människor i protesten.

Vi litar inte på regeringen och den vaga information de matat oss med angående hanteringen av oljespillet, säger den 33-åriga demonstranten och miljöforskaren Fabiola Monty.

Regeringen har lovat att obduktioner ska göras på alla döda delfiner och har bildat en kommission som ska utreda läckan. Veterinärer som hittills endast hunnit undersöka två delfiner uppger att de bär spår av skador men att man inte hittat någon olja i deras kroppar, enligt preliminära resultat.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons