A-
A+

Dödade och grävde ner vän – döms till 16 år

Nu döms den 27-årige man som åtalats för att ha dödat en 18-årig kvinna i Höör i mars. Arkivbild.
Nu döms den 27-årige man som åtalats för att ha dödat en 18-årig kvinna i Höör i mars. Arkivbild.
BrottTT

Bråket i en husbil i skånska Höör slutade med att en 18-årig kvinna slogs ihjäl med en hammare.

Nu döms en 27-åring som erkänt dådet till 16 års fängelse.

Annons

Annons

De umgicks som vänner, men under rättegången i Lunds tingsrätt berättade mannen att han varit kär i 18-åringen. Denna marskväll satt de i hans husbil och spelade sällskapsspel, men blev osams.

Mannen erkände direkt

Han har inte kunnat förklara varför han dödade henne och han har hävdat att det inte var meningen.

Ena sekunden satt hon här, andra sekunden ligger hon på golvet.

Efteråt grävde han ner henne i en kompost strax intill husbilen – och deltog sedan i sökandet som drogs i gång när 18-åringen hade anmälts försvunnen. Dessutom både ringde han och skickade sms till kvinnans telefon, trots att han visste att hon var död.

När en polishund markerade på ett blodspår i trädgården greps mannen. Han erkände direkt och berättade för polisen var den döda kvinnan var nergrävd.

Annons

Annons

Inte psykiskt störd

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han inte begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

27-åringen har under rättegången inte kunnat förklara det inträffade, men säger sig ångra mordet. En hel bygd har sörjt det unga offret.

Nu döms mannen av Lunds tingsrätt till 16 års fängelse för mord. Hans handlingar bedöms vara resultatet av "ett plötsligt vredesutbrott under alkoholpåverkan och utan visat motiv", enligt rätten.

Offret anses inte heller ha lidit någon längre stund då hon snabbt blev medvetslös på grund av kraftigt våld, en omständighet som enligt rätten också talar för 16 år – i stället för livstids fängelse.

"Han förstår det inte själv"

Den dömde 27-åringens försvarsadvokat Maria Grosskopf tycker att det är för tidigt att säga om domen ska överklagas, trots att utfallet inte alls blev som hon argumenterat för. 27-åringen har erkänt grov misshandel och vållande till annans död.

Hon anser att flera faktorer talar för ett kortare fängelsestraff, och pekar exempelvis på hur situationen uppstod, när bråket urartade, och syftar på att 18-åringen ska ha gett sig på 27-åringen fysiskt.

Min huvudman menar att det har varit en viss provokation i den konflikt som uppstod, där han försökte avvärja bråket genom att be målsäganden gå, men hon fysiskt angriper honom och blir väldigt upprörd, säger Maria Grosskopf till TT.

Hon understryker att mannen djupt ångrar det som hänt.

Han har ingen förklaring till det, han förstår det inte själv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.