A-
A+

Doldisen är en av Sveriges största regissörer

Charlotte Brändström har bland annat regisserat två avsnitt av världens dyraste tv-serie, 'Sagan om ringen: Maktens ringar'. Arkivbild.
Charlotte Brändström har bland annat regisserat två avsnitt av världens dyraste tv-serie, "Sagan om ringen: Maktens ringar". Arkivbild.
TvTT

Charlotte Brändström är en av Sveriges mest anlitade och framgångsrika regissörer. Men hennes namn förekommer aldrig på de stora filmfestivalerna. Orsak? Hon jobbar mest med internationella tv-serier.

Annons

Annons

'Det var väldigt intressant att arbeta med honom', säger Charlotte Brändström om Christoph Waltz, som spelar huvudrollen i 'The consultant'. Arkivbild.
"Det var väldigt intressant att arbeta med honom", säger Charlotte Brändström om Christoph Waltz, som spelar huvudrollen i "The consultant". Arkivbild.
Regissören Charlotte Brändström. Arkivbild.
Regissören Charlotte Brändström. Arkivbild.
Det roliga med att gå till nya serier är att det ger möjlighet att byta till en ny stil, säger Brändström från hemmet i Paris.

Nu är hon aktuell som regissör till två av avsnitten till "The consultant", som bygger på en bok av Bentley Little. Christoph Waltz spelar en mystisk man, som tar över ett dataspelsföretag och snabbt förändrar livet för de anställda på ett negativt sätt.

Jag satt i LA och klippte en annan serie, när jag fick frågan om jag ville vara med här. Och när jag hörde att Christoph var med var det ju inget att tveka om. Det var väldigt intressant att arbeta med honom. Han är intelligent, han lyssnar, han kan storyn, han kan sin karaktär, säger Brändström.

"Saknar Nya Zeeland"

Charlotte Brändström föddes i Paris, där hon inledde sin bana som regissör. Hon har därefter jobbat flitigt på båda sidor av Atlanten. I Sverige har hon regisserat ett par Johan Falk-filmer och härom året hälften av avsnitten till "Den osannolika mördaren". Hon regisserade flera avsnitt av Amazons stora Tolkien-satsning "Maktens ringar" och arbetar för närvarande med dess säsong två. Den förra spelades in på Nya Zeeland och den nya görs i England.

Jag saknar Nya Zeeland, samtidigt som man byggt upp så fantastiska miljöer i England. Det är ju fantasymiljöer, och det ser helt fantastiskt ut. Varenda detalj är så perfekt, och sedan blir det ju mycket specialeffekter i bakgrunden, säger hon.

Annons

Annons

Följer stilen

De flesta tv-serier har en så kallad conceptual director, som gör det första eller de två första avsnitten och sätter stilen för serien. Sedan går denne vidare till andra projekt och de som tar över måste då hålla den satta stilen.

Ofta träffar man inte den förste regissören, i stället finns det en "show runner" som är med hela tiden. Jag kollar vad som gjorts tidigare, hur det ser ut för att hålla stilen, men samtidigt får man möjlighet att testa lite, säger Charlotte Brändström.

På en stor serie som ”Maktens ringar” arbetar flera regissörer samtidigt med olika avsnitt, vilket innebär detsamma för skådespelarna.

Det är mycket att hålla reda på då, våra scriptor är bra på att hålla koll.

Stephen King roligast

Som en flitigt anlitad regissör får Charlotte många erbjudanden, men håller också koll på vad som är på gång. Hon talar med producenter och har en egen önskelista. Hon säger att ett av de roligaste jobb hon gjort var det avsnitt hon regisserade till Stephen King-serien "The outsider", och att hon fortfarande använder en del av de idéer hon fick där.

Det roligaste vore att få göra en begränsad, avslutad serie, där jag skulle få regissera samtliga avsnitt.

Inspelningen av "Maktens ringar 2" håller på hela våren. Hon hoppas få fart på ett långfilmsprojekt efter det.

Jag ska tala med en känd skådespelerska om det snart. Men inget är bestämt ännu.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.