A-
A+

Dom: Kvartett frias för sprängdåd i Malmö

Entréer till tre flerfamiljshus i Malmö sprängdes sönder och i ytterligare ett hus placerades en bomb utanför en lägenhetsdörr – allt inom loppet av sex dagar, den 18 till 23 februari i fjol. Arkivbild.
Entréer till tre flerfamiljshus i Malmö sprängdes sönder och i ytterligare ett hus placerades en bomb utanför en lägenhetsdörr – allt inom loppet av sex dagar, den 18 till 23 februari i fjol. Arkivbild.
BrottTT

Fyra män frias från anklagelsen om att ligga bakom en rad sprängdåd i Malmö.

Åklagarna delar inte tingsrättens värdering av bevisningen.

Vi har stora bevissjok som samverkar tillsammans, som borde göra att man kommer fram till en fällande dom, säger åklagaren Mårten Alvinsson.

Annons

Annons

Några dagar i februari förra året skakades Malmö av tre explosioner vid entréer till lägenhetshus i Malmö. Dessutom placerades en bomb som aldrig detonerade utanför en lägenhetsdörr. Dåden ska ha varit en hämndaktion efter en skottlossning mot en bil i Bunkeflostrand den 17 februari samma år.

En 36-årig man, som pekats ut som ledare för en gängkonstellation, åtalades i november tillsammans med tre andra män i 20-årsåldern misstänkta för tre fall av allmänfarlig ödeläggelse och ett försök till samma brott.

"Oerhört komplicerat ärende"

Nu friar Malmö tingsrätt de fyra männen från anklagelserna. En enig rätt skriver i domen att bevisningen som lagts fram antyder att de åtalade är inblandade på något sätt, men bevisningen "är inte stark, varken sett var för sig eller tillsammans".

Det är ett oerhört svårt ärende att bevisvärdera, vilket vi på åklagarsidan sagt från början också. Det här är ett oerhört komplicerat ärende. Det finns inte en enskild omständighet som visar vem som har gjort vad, men att man måste lyfta blicken och se på hur bevisningen samverkar med varandra, säger Mårten Alvinsson, en av två åklagare i fallet, till TT.
Tingsrätten har valt ett sätt att bevisvärdera, vi pläderar för att just det sättet ska man inte använda, fortsätter Alvinsson.

Bombdåd är generellt svåra att utreda. Förutom att mycket av bevisningen försvinner i samband med explosionen är det alltid en stor risk att oskyldiga människor har lämnat exempelvis fingeravtryck på produkterna som bomberna består av.

Annons

Annons

Hanterade sprängämnen

Tingsrätten har även har konstaterat att det finns spår från okända på vissa av de fynd man har gjort på explosionsplatserna. Men dessa produkter hanteras legalt av folk som har tillstånd för det innan produkterna försvinner ut från den legala marknaden. Personer som vanligtvis inte finns i våra dna-register, säger Mårten Alvinsson.

En av männen, som är 21 år gammal, döms dock till fängelse i två år för att ha hanterat sprängämnen under den aktuella perioden, men kan inte knytas till någon explosion.

Åklagarsidan ska läsa igenom domen mer noggrant innan ett beslut om ett eventuellt överklagande fattas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.