A-
A+

Dom om morden på Malmö latinskola lär dröja

I mars dödades två lärare på Latinskolan i Malmö. Nu inleds rättegången. Arkivbild.
I mars dödades två lärare på Latinskolan i Malmö. Nu inleds rättegången. Arkivbild.
BrottTT

Nu startar rättegången om morden på Malmö latinskola.

Men domen kommer att dröja, förutspår advokaten Anders Elison.

Annons

Annons

Försvarsadvokat Anders Elison är '100-procent säker på' att hans klient kommer att få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Arkivbild.
Försvarsadvokat Anders Elison är "100-procent säker på" att hans klient kommer att få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Arkivbild.

Efter skoldagens slut den 21 mars låser en 18-årig elev på Malmö latinskola in sig på en toalett på tredje våningen. Han maskerar sig och beväpnar sig med både yxa och kniv. Utanför toaletten angriper han två slumpmässigt utvalda kvinnliga lärare som avlider av sina skador.

Eleven låser sedan in sig igen på toaletten, ringer 112 och säger: "Jag har mördat två personer" och "ni får gärna komma och hämta mig så snabbt ni kan".

När polisen anländer till våningsplan tre kommer eleven självmant ut från toaletten. Polisen vittnar om att han "ger ett väldigt lugnt intryck" och att de har svårt att förstå att det är gärningsmannen.

Poliserna frågar eleven vad han heter och därefter lägger de honom på golvet och sätter på handfängsel.

"Går med på allt"

Eleven har nu åtalats för dubbelmord och på onsdagen inleds rättegången i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt.

Min klient går i stort sett med på allt som åklagaren påstår. Han har inget att tillägga eller dra ifrån, säger advokat Anders Elison, 18-åringens försvarare.

Efter den första rättegångsdagen blir det ett kort uppehåll och förhandlingarna återupptas tisdag 26 juli. Även 27 och 28 juli är uppsatta som rättegångsdagar. Men domen kommer att dröja, förutspår Anders Elison.

Både jag och åklagaren kommer att begära att min klient får genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning och vi gör detta med stöd av den lilla undersökningen som är gjord och som förordar att man ska vidare med en stor undersökning. Då gör vi en paus i förhandlingen i en eller en och en halv månad eller ja, tills dess utredningen är klar och sedan samlas vi igen. Det skulle förvåna mig mycket om man inte kommer fram till att han behöver vård.

TT: Hur mår din klient nu, han har gett ett förvirrat intryck tidigare?

Han har landat något i sin situation. De har varit väldigt schyssta, inom ramen för sin profession, mot honom på häktet. De har pratat mycket med honom och så vidare. Nu börjar det dra ihop sig och han är nervös och rädd för vad som ska hända. Han känner väl att det är han och jag mot resten av världen på något sätt, säger Anders Elison.

Annons

Annons

Stort allmänintresse

Enligt Elison hade både han, åklagaren och målsägarbiträdena önskat att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar, men så kommer det troligen inte att bli.

Lagmannen, rättens ordförande, menade att målet har så stort allmänintresse att dörrarna åtminstone inledningsvis kommer att vara öppna. Men beslutet kan komma att omprövas, säger Anders Elison.

Däremot kan det tidvis under rättegången bli fråga om att stänga dörrarna för allmänhet och press.

Det kommer åklagaren att yrka på så fort man kommer fram till momentet med att visa bilder och filmer från övervakningskameror. Det är så läskigt så det kan man inte föreställa sig. Men det skulle förvåna mig om det inte blir öppna dörrar när de två vittnena hörs.

TT har utan framgång sökt åklagaren Johanna Liljeblad. Hon meddelar via ett pressmeddelande att hon inte är tillgänglig för media förrän rättegången avslutats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.