Domarbasen om Therns kritik: "Respektlöst"

Förre elitdomaren och nuvarande domarbasen Stefan Johannesson reagerar skarpt på kritiken från IFK Norrköpings Simon Thern. Arkivbild.
Förre elitdomaren och nuvarande domarbasen Stefan Johannesson reagerar skarpt på kritiken från IFK Norrköpings Simon Thern. Arkivbild.
FotbollTT

Simon Therns skarpa kritik mot domarkåren bemöts nu av domarbasen Stefan Johannesson.

Jag tycker att det är respektlöst, säger han.

Annons

Annons

IFK Norrköpings Simon Thern dömer ut de svenska domarna.
IFK Norrköpings Simon Thern dömer ut de svenska domarna.

Therns dräpande omdöme om standaren på de allsvenska domarna kom efter 2-2-matchen mot AIK i måndags. Den frispråkige mittfältaren menade att IFK Norrköping på nytt drabbades av ett felbeslut som berövade klubben chansen att vinna matchen. I slutsekunderna slet AIK-anfallaren Henok Goitom tag i Henrik Castegren i straffområdet.

En klar straff, tyckte Thern. Något som även Goitom ska ha medgivit för Castegren enligt Norrköpings Tidningar .

Ingen ny kritik

Kritiken mot domaren från IFK Norrköping är inte ny. Thern och flera av hans medspelare, liksom managern Jens Gustafsson, har tidigare ifrågasatt ett flertal domslut som drabbat klubben i årets allsvenska.

Jag tycker att vi fortfarande är kvar i en situation där bedömningsnivån har varit matchavgörande för oss. Det sker saker som jag har svårt att begripa och jag har varit tyst länge nog nu, sade managern Jens Gustafsson tidigare i höstas.

Efter matchen mot AIK fick Simon Thern nog och riktade besk kritik mot den samlade domarkåren.

Som det har sett ut för oss i år har de (domarna) inte varit tillräckligt bra. Det går inte att bli blunda för. Det går inte att säga att det jämnar ut sig med domsluten, det jämnar fan i mig inte ut sig. Det kan kosta oss en Europaplats och si och så många miljoner som IFK Norrköping tappar i intäkter.
Det räcker nu. Jag känner en uppgivenhet. Jag är så jävla besviken. Det påverkar ens liv.

Annons

Annons

Förstår frustrationen

Antingen hyr man in internationella domare som håller en tillräckligt hög nivå eller så får man utbilda våra egna bättre. Jag hoppas att de som utbildar ser vad som händer. Eller... ja, då får det vara som det är, sade Thern.

Ett utspel som får domarbasen Stefan Johannesson att reagera.

Jag förstår så klart frustrationen där och då, när det blir fel. Men jag tycker det är respektlöst att slänga ur sig vad som helst bara för att man har en känsla där och då.
Jag vill inte ha en massa anklagelser hit och dit utan en saklig diskussion om vad som händer. Vad är rätt och fel? Det är så lätt att säga att det är i Sverige det är ett problem. Titta på Milan-Roma, där man har VAR och det är två straffar man kan säga si och så om. Jag köper inte argumentationen att det skulle vara bättre eller sämre än någon annanstans, säger Johannesson till TT.

Gillar högt i tak

I sakfrågan ‒ om det var straff eller inte ‒ ger domarbasen Thern rätt.

Man kan konstatera att det blev fel, men man kan inte gå ut och säga saker generellt när man representerar en klubb. Det tycker inte jag. Vi har en skyldighet gentemot varandra att få ett så bra klimat som möjligt och det får man inte här.

TT: Finns det inte något positivt i att en spelare uttalar sig kritiskt för att skapa en debatt i stället för att bara låta det vara? Är det inte bra att det är högt i tak?

Absolut. Det vill vi ha. Jag är för att folk har olika uppfattning. Förbättring och utveckling kommer ur att man har olika åsikter. Om Simon ringt till mig hade vi kunnat komma fram till något som är utvecklande för jag värdesätter spelarnas åsikter jättemycket, säger Stefan Johannesson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons