Domare stoppar dödsstraff i USA i sista stund

Den 12 januari skulle Lisa Montgomery ha avrättats med en giftinjektion. Arkivbild.
Den 12 januari skulle Lisa Montgomery ha avrättats med en giftinjektion. Arkivbild.
USATT-Reuters

Lisa Montgomery skulle, den 12 januari, ha blivit den första kvinnan sedan 1953 att avrättas av staten. Nu har en domare stoppat avrättningen – timmar innan verkställandet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sent på kvällen, lokal tid, dagen innan avrättningen var planerad att genomföras valde den federala domaren, James Patrick Hanlon, i Indiana att bevilja en verkställighetsfördröjning.

Beslutet bygger på bevis som pekar på att Lisa Montgomery lider av mentala hälsoproblem och inte kunde förstå regeringens skäl för avrättningen. Domstolen får nu möjlighet att utreda om Montgomery kan avrättas, med hänvisning till de mentala hälsoproblemen.

Lisa Montgomerys advokat välkomnar beslutet. Enligt advokaten erkänner Montgomery sin skuld men anser att hon förtjänar strafflindring då hon länge lidit av mental ohälsa, vilket förvärrades av att hon själv utsattes för övergrepp som barn.

Åklagare har dock överklagat domarens beslut, rapporterar CNN under tisdagen.

Montgomery är den enda kvinnan som just nu inväntar verkställande av ett dödsstraff på federal nivå. Dödsstraff finns även på delstatsnivå och dessa är mer vanligt förekommande. Skulle avrättningen genomföras blir Montgomery den första kvinnan att avrättas av staten sedan 1953.

Montgomery dömdes 2007 för kidnappning och mord på en höggravid kvinna i Missouri. Efter att Montgomery ströp kvinnan till döds skar hon ut fostret ut kvinnans mage, barnet överlevde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons