A-
A+

Dömd i narkotikahärva – petas från OS

Nacra 17 är en tvåmanskatamaran med mixad besättning. Arkivbild.
Nacra 17 är en tvåmanskatamaran med mixad besättning. Arkivbild.
SeglingTT

Janne Järvinen säkrade tillsammans med Sinem Kurtbay en OS-plats för Finland i seglingens Nacra 17-klass.

Men någon OS-resa blir det inte för 45-åringen som hävdar att han felaktigt petas på grund av sin fängelsedom i en stor narkotikahärva.

Annons

Annons

Annons

Annons

När Finlands olympiska kommitté häromdagen tog ut idrottare till sommarens OS i Tokyo petades 45-årige Järvinen. I stället blir det Akseli Keskinen, 21, som gör Sinem Kurtbay sällskap till Japan för att tävla i klassen Nacra 17, tvåmanskatamaran med mixad besättning.

Beslutet motiverades med att de båda herrseglarna anses jämnstarka, och att den 24 år yngre Keskinen är mer lovande, något som det finlädska seglingsförbundet ställt sig bakom.

Fängelsedom

Själv menar 45-åringen att det snarare handlar om hans nyliga fängelsedom i en uppmärksammad droghärva, där Järvinen dömdes till 2,5 års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott och grov penningtvätt.

Den olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori säger att uttagningen gjorts på idrottsliga grunder, men medger också att det hade varit problematiskt att nominera Järvinen.

De brott som Järvinen dömts för i tingsrätten är väldigt allvarliga och i strid med olympiska kommitténs värderingar och idrottsrörelsens etiska linjer, trots att själva brottet inte har direkt med idrotten att göra, säger Vapaavuori enligt Yle.

Annons

Annons

"Fick grönt ljus"

Janne Järvinen säger till MTV3 att han hela tiden har kört med öppna kort och att han tänker överklaga OS-nomineringen till idrottens rättskyddsnämnd.

När det här kom fram för ett år sedan ville jag omedelbart ta upp det här på ett öppet sätt med den olympiska kommittén. Då fick jag grönt ljus för att vårt OS-projekt kan fortsätta, säger Järvinen till MTv3.

Järvinen nekar till anklagelserna och avser att överklaga till hovrätten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr