A-
A+

Dömd spion önskar sänkt straff efter erkännande

Peyman Kia, den äldre av de två bröder som stått åtalade för grovt spioneri för Rysslands räkning.
Peyman Kia, den äldre av de två bröder som stått åtalade för grovt spioneri för Rysslands räkning.
BrottTT

Efter att ha "lagt korten på bordet" hoppas nu spionen Peyman Kia att hovrätten ändrar hans livstidsstraff till ett tidsbestämt sådant.

Hans yngre bror Payam Kia vill frikännas helt när Svea hovrätt meddelar sin dom under onsdagen.

Annons

De åtalade bröderna tecknade under förhandlingen i Stockholms tingsrätt.
De åtalade bröderna tecknade under förhandlingen i Stockholms tingsrätt.
Jag bedömer chanserna till ett frikännande som goda. Har man full insyn i det här materialet, som jag har, så ser man att det inte finns någon bevisning för att min klient har begått spioneri, sade Payam Kias försvarare Björn Sandin till TT efter den avslutade hovrättsförhandlingen.

Den 35-årige Payam Kia har erkänt att han överlämnat kuvert på den ryska ambassaden samt hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala. Han förnekar dock spioneri.

Åklagarsidan har å sin sida yrkat att Svea hovrätt skärper straffet för Payam Kia till minst 14 års fängelse. I tingsrätten fick han nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri.

Livstids fängelse

Vad gäller 42-årige Peyman Kia, som i tingsrätten dömdes för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift, vill åklagarna att Svea hovrätt fastställer livstidsdomen.

Peyman Kias försvarare Anton Strand anförde inför hovrätten att livstidsstraffet bör bli tidsbestämt bland annat med hänsyn till att 42-åringen erkänt delar av anklagelserna och börjat samarbeta med utredarna. Fängelsestraffet bör inte överstiga tio år, enligt Strand.

Min uppfattning är att en korrekt straffmätning bör ge ett tidsbestämt fängelsestraff. Ställt till hur lagstiftningen ser ut så finns det andra mer allvarliga spionerigärningar som livstidsstraffet är tänkt för, sade han till TT.

Erkänt ett fall

Peyman Kia har erkänt spioneri genom att ha överlämnat hemliga underrättelseuppgifter till Ryssland mot betalning. Enligt tingsrättsdomen har han anskaffat ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must.

Kia, som efter livstidsdomen sagt sig vilja göra allt han kan för att hjälpa utredningen framåt, har uppgett att han vid ett tillfälle lämnat över skarp information till ryssarna, men hävdar att uppgifterna han sålt vid övriga tillfällen varit "100 procent falsk".

Svea hovrätts dom meddelas klockan 13.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.