A-
A+

Döms för systematiska övergrepp på grannbarn

Svea hovrätt i Stockholm. Arkivbild.
Svea hovrätt i Stockholm. Arkivbild.
BrottTT

Under flera års tid utnyttjade mannen sin förtroendeställning i lokalområdet genom att våldta och förgripa sig på skyddslösa barn.

Nu döms 67-åringen i Svea hovrätt till tio års fängelse för de övergrepp han begick i bostadsområdet i västra Stockholm.

Annons

Annons

Mannen döms för tre fall av grov våldtäkt mot barn, sju fall av grova sexuella övergrepp mot barn, grovt barnpornografibrott, fem fall av kränkande fotografering samt två fall av sexuellt ofredande.

Det enda hovrätten ändrar från tingsrättens dom är att ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn i stället rubriceras som sexuellt ofredande.

Påföljden om tio års fängelse är densamma som tingsrätten kom fram till. Mannen ska även betala skadestånd på över en miljon kronor.

Erbjöd presenter

Offren bor i samma område som den misstänkte mannen, som var känd i området där han bland annat har varit engagerad i flera lokala föreningar. Han ska ha bland annat ha erbjudit barn presenter för att komma hem till honom och där begått övergreppen.

Enligt tingsrättens bedömning, som delas av Svea hovrätt, har mannen genom sin brottslighet visat "särskild hänsynslöshet och råhet". Offren har genomgående befunnit sig i en skyddslös och utsatt situation, där 67-åringen "agerat på ett särskilt förslaget sätt och med utnyttjande av den särskilda förtroendeställning han åtnjutit, särskilt hos de drabbade familjerna", enligt rätten.

Annons

Annons

Filmade övergrepp

När mannen greps sommaren 2020 togs tusentals dvd-skivor, flera hundra usb-minnen och sd-kort och hundratals hårddiskar i beslag. Över 30 kameror fanns uppsatta på olika ställen i lägenheten, en del riktade mot 67-åringens säng.

Vid granskningen av materialet visade det sig att övergrepp mot barnen hade filmats av mannen.

Totalt omfattades elva barn av åtalet, och brotten ska ha begåtts från 2016 fram till juni förra året. Ett av de drabbade barnen var bara ett år när övergreppen skedde. Ett annat barn som utnyttjades under flera år fick alkohol och senare sömnmedel när det började göra motstånd mot mannen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!