A-
A+

Domstol ogillar Cosbys dom – har släppts fri

Bill Cosby, utanför sitt hem efter frisläppandet tillsammans med talespersonen Andrew Wyatt, till höger.
Bill Cosby, utanför sitt hem efter frisläppandet tillsammans med talespersonen Andrew Wyatt, till höger.
BrottTT-Reuters

Den för övergrepp dömde komikern Bill Cosby har släppts fri efter det att hans dom rivits upp. Och reaktionerna låter inte vänta på sig:

"Jag antar att 70 kvinnor inte var tillräckligt", skriver skådespelaren Rosie O'Donnell på Twitter.

Annons

Annons

Rosie O'Donnell är en av dem som reagerade mot beslutet i ett Twitterinlägg. Arkivbild.
Rosie O'Donnell är en av dem som reagerade mot beslutet i ett Twitterinlägg. Arkivbild.

Pennsylvanias högsta domstol meddelade under onsdagen att Bill Cosbys fängelsedom ogillas och att han ska släppas fri. Mindre än två timmar senare, strax före klockan 20.30 svensk tid, släpptes han fri från fängelset i Pennsylvania.

I beslutet konstaterar rätten att han inte har fått en rättvis rättegång.

Reaktionerna över beslutet har inte låtit vänta på sig, och många kvinnor som har anklagat den en gång så uppburne komikern konstaterar att han nu går fri på grund av en teknikalitet, och att domstolen i det nya beslutet inte har tagit ställning i själva skuldfrågan.

Så många kvinnor har berättat sina sanningar, och att den här serievåldtäktsmannen kan åka hem i dag är bara chockerande för mig, säger Janice Baker Kinney, en av kvinnorna som anklagat Cosby, till ABC News.

Victoria Valentino, en annan som anklagat Cosby, säger att hon är i "absolut chock", och kallar honom för en sociopat och en serievåldtäktsman.

Domen kan avskräcka

Domstolens beslut kommer efter det att den nu 83-årige skådespelaren avtjänat mer än två år av sitt potentiella tre till tio års straff, för att ha drogat och utnyttjat den universitetsanställda Andrea Constand år 2004.

Domstolen har kommit fram till att vittnesmål från personer som varit irrelevanta för målet påverkade rättegången. "Cosbys fällande dom och straffpåföljd är upphävda och han är släppt fri", skriver man.

"Det finns endast en gottgörelse som till fullo kan återställa situationen till 'status quo' för Cosby. Han måste bli frisläppt, och alla framtida åtal på dessa specifika anklagelser måste preskriberas", skriver rätten i beslutet.

Andrea Constand säger via sina advokater att hon är besviken över beslutet, framför allt för att det kan hämma andra kvinnor att träda fram.

"Det kan avskräcka dem som vill se rättvisa skipas från att rapportera eller delta i åtal mot förövare av sexuella övergrepp", skriver hon enligt amerikanska medier.

Annons

Annons

Får stöd av många

Bill Cosby själv skriver på Twitter att han tackar alla som stöttat honom under tiden som inspärrad och att han alltid vidhållit sin oskuld.

Bland de många som ger honom stöd finns skådespelaren Phylicia Rashad, som spelade hans fru Clair i tv-serien "Cosby". Hon skriver på Twitter: "Äntligen! Ett fruktansvärt fel blir nu rättat – ett justitiemord har rättats till".

Pennsylvanias högsta domstol hörsammade förra året två punkter i Cosbys överklagan, enligt ABC News. En gällde vittnesuppgifter om tidigare handlingar och Cosbys tidigare vittnesmål gällande preparatet Quaalude 2005–2006. I överklagan hävdades att domaren felaktigt tillåtit Cosbys tidigare vittnesmål gällande användandet av medlet under frivilliga sexakter med kvinnor på 1970-talet.

Den andra punkten gällde en skriftlig överenskommelse från Bruce Castor, den tidigare distriktsåklagaren för Montgomery County, att inte åtala Cosby i Constand-fallet. Castor har i vittnesmål sagt att han hade lovat Cosby att inte åtala honom om han vittnade i en civilrättslig process efter en stämning av Constand.

Brev från Constand

Totalt har ett 60-tal kvinnor anklagat Cosby för sexuella övergrepp, men det är endast fallet Constand som har lett till åtal.

I samband med att domen förkunnades 2018 släppte domstolen ett långt brev från Constand. Där skrev hon att Bill Cosby gav henne tre blå piller för att slappna av och i vittnesmålet beskrev hon hur han sedan förgrep sig på henne, men att hon varken kunde försvara sig eller skrika på grund av drogerna han gett henne.

Två lägre rättsinstanser har tidigare vägrat att upphäva domen.

Även Vita huset har fått frågor om onsdagens dom. Pressekreteraren Jen Psaki säger enligt nyhetsbyrån AFP att president Joe Biden inte har "en direkt kommentar" till beslutet, men tillade att han "länge har varit en förkämpe i kampen mot kvinnovåld".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!