A-
A+

Domstol slår fast upphovsrätt för fåtöljdyna

Möbeldesignern Bruno Mathsson under en utställning på Nordiska Galleriet i Stockholm. Arkivbild från 1965.
Möbeldesignern Bruno Mathsson under en utställning på Nordiska Galleriet i Stockholm. Arkivbild från 1965.
BrottTT

Dynan till fåtöljen Jetson av formgivaren Bruno Mathsson är ett upphovsrättsligt skyddat verk och det är förbjudet att tillverka och sälja kopior av den, slår Patent- och marknadsdomstolen fast i en dom.

Annons

Annons

Det är designbolaget Dux som innehar upphovsrätten till Jetson och som har stämt en möbeltapetserare för upphovs­rättsintrång. Enligt Dux har möbel­tapetseraren framställt dynor som är kopior av Jetsondynan.

Möbel­tapetseraren har invänt att utformningen är "funktionellt betingad" och därför inte kan ha något upphovsrättsligt skydd separat från fåtöljen, enligt ett pressmeddelande från domstolen. Han har även anfört att de inte är kopior och att Dux sedan tidigare accepterat hans dynor på marknaden.

Domstolen anser dock att dynan är att betrakta som upphovsmannens egen intellektuella skapelse och ska skyddas av upphovsrätten. Rätten menar vidare att möbel­tapetserarens dynor är näst intill identiska och därmed gör intrång på ensamrätten.

"Att en fåtöljdyna i sig kan ha upphovsrättsligt skydd kan verka främmande. Men i detta fall har Bruno Mathsson gjort sådana fria och kreativa val vid formgivningen att dynan återspeglar hans personlighet. Fåtöljdynan till Jetson utgör därmed ett alster av bruks­konst som förtjänar skydd från efterbildningar", säger rådmannen Josefin Park i pressmeddelandet.

Möbe­ltapetseraren förbjuds vid vite om 500 000 kronor att tillverka, marknadsföra och sälja sina dynor och ska även betala 30 000 kronor i ersättning för utnyttjandet av Dux upphovsrätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.