A-
A+

Donald Trump planerar att peppra bokhandeln

USA:s expresident Donald Trump talar på ett republikanskt partimöte i North Carolina.
USA:s expresident Donald Trump talar på ett republikanskt partimöte i North Carolina.
USATT

Minst 22 intervjuer till 17 olika bokprojekt.

USA:s expresident Donald Trump har inte legat på latsidan sedan han lämnade Vita huset. Det närmaste året lär hans nuna dyka upp i såväl bokhandlar som medier.

Annons

Annons

Om du trodde att det inte fanns något mer att ta reda på. . .  Det här har varit överväldigande, säger tv-kanalen ABC:s reporter Jonathan Karl till den digitala nyhetssajten Axios efter att ha gjort en intervju med expresidenten.

Karls första bok "Front Row at the Trump Show" (ungefär "Från första raden på Trumps show") blev en bästsäljare. Nu har han intervjuat ett antal tidigare ministrar i Trumps styre samt tillbringat fem timmar på dennes golfanläggning Mar-a-Lago i Florida. 90 minuter av dem var med expresidenten själv.

Charm och Diet Coke

Boktsunamin är enligt Axios noga planerad. Trumps rådgivare ser de många förfrågningarna som bevis för att intresset för USA:s 45:e president är större än någonsin. Alla böcker lär inte vara positiva, men deras blotta existens kommer att påminna allmänheten om Donald Trump och hans grepp om Republikanska partiet. Och böckerna lär citeras i vitt skilda medier, vilket är välkommet för Trump som i nuläget mest hörs i högerorienterade Fox News.

Expresidenten själv uppges jobba hårt på bokoffensiven, med lika delar charm och gästfrihet. Iklädd kostym och slips bjuder han författarna på favoritdrycken Diet Coke – som i Sverige går under namnet Coca-Cola light – och bjuder vissa att stanna på Mar-a-Lago på middag. Hans strategi sägs vara att låta var och en känna att de får något "eget" eller "speciellt".

Vissa författare, bland dem tidningen The New York Times Maggie Haberman och USA Todays Michael Wolff, har enligt Axios fått två sittningar vardera.

Annons

Annons

En kungamakare?

Med så många Trumpböcker under produktion har vissa förläggare tvingats koordinera de datum som luntorna publiceras. Först ut är Michael Wolffs "Landslide", som börjar säljas den 27 juli.

Det är väl känt att Donald Trump ser sig själv som en republikansk kungamakare inför nästa års kongressval – att han planerar att stödja och kampanja för kandidater som han själv har godkänt. Expresidenten uppges också fundera på om han själv ska ställa upp i nästa presidentval 2024.

Trump är fortfarande Republikanernas mest populäre politiker och många partikamrater sägs vara rädda för att stöta sig med honom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!