A-
A+

Donerad livmoder – hopp för barnlösa

En donerad livmoder är ett säkert sätt att få barn. Arkivbild.
En donerad livmoder är ett säkert sätt att få barn. Arkivbild.
HälsaTT

Att få barn med en transplanterad livmoder är både säkert och effektivt. Det visar världens första studie om livmodertransplantationer och IVF, som just har avslutats vid Göteborgs universitet.

Annons

Annons

Studien, som har pågått, sedan 2012, visar att 86 procent av de kvinnor som fått en donerad livmoder lyckas bli gravida med IVF (provrörsbefruktning).

Visserligen är det bara nio kvinnor som har ingått i studien men det är den första kompletta studien i världen och resultaten är goda även vid en uppföljning av donatorns, mottagarens och barnens hälsa flera år senare.

Vi såg inga allvarliga biverkningar hos någon, alla mår bra i dag, säger Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Totalt nio barn

Han är den första i världen att genomföra en transplantation av en livmoder som sedan genomgått en fullbordad graviditet, vilket han gjorde redan för tio år sedan. Nu har ytterligare fem kvinnor med transplanterad livmoder fått barn. Totalt har det fötts nio barn av sex personer med en transplanterad livmoder i studien.

Det är först nu när studien är klar som vi kan säga något om hur effektiv och säker metoden är, säger Mats Brännström.

Det äldsta barnet i studien föddes i september 2014 och mår bra, precis som de andra barnen i studien.

Vi kommer att fortsätta att följa dem upp i vuxen ålder, säger Mats Brännström.

Ofta är livmoderdonatorn mamma till mottagaren.

Det handlar alltså om donerade livmödrar som redan tidigare har genomgått en graviditet, säger Mats Brännström.

Annons

Annons

2 000 drabbade

Mottagarna är ofta kvinnor som fötts utan livmoder eller som har fått livmodern bortopererad, till exempel på grund av cancer.

Hittills har deras enda alternativ för att få barn varit att använda en surrogatmoder, vilket är förbjudet i Sverige. Nu finns det ett alternativ.

Mats Brännström berättar att det finns cirka 2 000 kvinnor utan livmoder i Sverige. Många av dem skulle kunna bli föräldrar med hjälp av en transplanterad livmoder och IVF.

Vi är färdiga att föra ut metoden kliniskt. Nu är det upp till politikerna att besluta om den ska erbjudas till kvinnor som saknar livmoder, säger han.

En livmodertransplantation kostar idag cirka 700 000 kronor inklusive läkemedel och sjukskrivning.

Studien har publicerats i tidskriften Fertility and Sterility.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.