A-
A+

Dött lopp i bulgariskt val

En kvinna lägger sin röst i Bulgariens huvudstad Sofia på söndagen.
En kvinna lägger sin röst i Bulgariens huvudstad Sofia på söndagen.
BulgarienTT:s korrespondent

Rockstjärnan Slavi Trifonovs nybildade parti ITN hoppades kunna surfa till makten på den bulgariska missnöjesvågen. Men enligt vallokalsundersökningarna är det dött lopp mellan utmanaren och konservativa Gerb.

Annons

Annons

ITN:s ledare Slavi Trifonov har gått till val på att bekämpa korruptionen, men var han står i andra frågor är mer osäkert.
ITN:s ledare Slavi Trifonov har gått till val på att bekämpa korruptionen, men var han står i andra frågor är mer osäkert.
Bulgarien har varit medlem i EU sedan 2007, men är fortsatt unionens fattigaste medlemsland per capita. Arkivfoto.
Bulgarien har varit medlem i EU sedan 2007, men är fortsatt unionens fattigaste medlemsland per capita. Arkivfoto.

Vallokalsundersökningarna ger Gerb mellan 22,1 och 23,5 procent av väljarstödet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Partiet "Det finns ett sådant folk", som förkortas ITN, uppskattas få mellan 21,5 till 22,3 procent.

Men även om Gerb och den förre premiärministern Boyko Borissov lyckas knipa platsen som största parti gör de flesta bedömningen att ITN har större chans att bilda regering.

Det är uteslutet med Gerb. De är för "giftiga" för tillfället. Jag tror att vi nu kan tala om ett slut för Gerb-eran, åtminstone med den nuvarande ledningen, säger statsvetaren Vessela Tjerneva från tankesmedjan Europeiska centret för internationella relationer (ECFR).

Leds av rockstjärna

Nybildade ITN, som leds av tv-programledaren och rockstjärnan Slavi Trifonov, anses ha bättre förutsättningar. Stödet för partiet har vuxit snabbt med draghjälp av de senaste årens stora folkliga protester mot korruption och maktmissbruk hos de styrande.

Söndagens parlamentsval är det andra i Bulgarien i år. Ett första försök, i början av april, slutade i ett dödläge där ingen av landets politiska krafter lyckades samla tillräckligt stöd för en regering.

Trifonovs hopp står nu till att bygga en koalition med ytterligare två partier som skapats ur protester mot de etablerade makthavarna: Demokratiska Bulgarien och ISMV (förkortning för "Res er! Ut med maffian!").

Annons

Annons

Måste samarbeta

I våras räckte dock mandaten inte till för att ge en majoritet till trion. Det skapar huvudbry för Trifonov som kan behöva samarbeta med något av de äldre partier som flitigt förknippats med den korruption som han vill bekämpa.

Valet står mellan Socialistpartiet, som är det gamla Kommunistpartiet och ses som en del av problemet, eller Rörelsen för rättigheter och frihet (DPS) – som är ett ännu större problem. DPS är politiskt hem för oligarken Deljan Pejevski, som stadigt pekats ut som den som dragit i trådarna bakom den gamla regimen. Det kommer inte att bli ett trevligt val för Trifonov, gissar Vessela Tjerneva.

Rock och tv-program

Trifonov slog igenom i ett satirprogram på tv i slutet av 1990-talet, ledde under 20 år landets mest populära talkshow och har släppt över 20 album – och även en singel med svensk-grekiska Eurovisionvinnaren Helena Paparizou 2004.

Riktigt var han står politiskt är mer osäkert.

Trifonov har varit väldigt tillbakadragen när det gäller att tala med normala massmedier. Han har använt sin egen tv-kanal och sitt Facebookkonto. Han har sagt att han inte kommer att vara en del av nästa regering eller ta plats i parlamentet, men kommer få chans att välja vilka som ska sitta i regeringen, berättar Tjerneva.

Den stora frågan blir sedan om han kan leva upp till sina löften mot korruptionen.

Frågan är hur stor hans reformaptit egentligen är. Om han lyckas få en majoritet och inte använder den för att driva igenom reformer som utlovats i flera år så kommer han bara att bli en ny symbol för det gamla, säger statsvetaren Tjerneva i Sofia.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!