A-
A+

Dottern greps i Belarus: "Hon är oskyldig"

Demonstranter i Polen håller upp bilder på Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko (till vänster), regimkritikern Roman Protasevitj och juridikstudenten Sofia Sapega.
Demonstranter i Polen håller upp bilder på Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko (till vänster), regimkritikern Roman Protasevitj och juridikstudenten Sofia Sapega.
BelarusTT

I varsin video har journalisten Roman Protasevitj och studenten Sofia Sapega sagt att de har gjort sig skyldiga till brott. Men kritiker dömer ut uttalandena som framtvingade och oron växer över parets säkerhet i händerna på den auktoritära regimen i Belarus.

Annons

Annons

Annons

Annons

Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega var på väg från Aten till Vilnius men greps i söndags sedan regimen i Belarus tvingat ner planet i Minsk. Dagen därpå släpptes ett videoklipp i vilket den regimkritiske Protasevitj säger att han medverkat till att organisera massprotester i Minsk – ett "erkännande" som hans allierade har avfärdat som framtvingat.

Nu har även ett videoklipp med Sofia Sapega offentliggjorts. Myndigheterna har meddelat att hon sitter häktad hos säkerhetstjänsten KGB och kommer att hållas frihetsberövad i två månader. I videon säger den 23-åriga juridikstudenten, som är rysk medborgare, att hon är redaktör för en kanal i meddelandetjänsten Telegram där information publiceras om belarusiska poliser – vilket är ett brott i Belarus.

Avfärdar uttalande

Kritiker är övertygade om att även denna utsaga har tvingats fram. Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja skriver på Twitter att Sapega tycks vara under psykisk press. Och Sapegas mamma Anna Duditj tvivlar på att dottern har kunnat tala fritt i videoklippet, som publicerats i en regeringstrogen kanal i Telegram.

Till och med mina vänner har ringt mig och sagt att hon inte är sig lik. Hon vacklar, ögonen tittar upp i himlen som om hon är rädd att glömma något, säger Anna Duditj till BBC.
Jag förstorade videon så mycket jag kunde. Hon verkar vara okej. Vi packar varma kläder nu, vi kommer att åka till Minsk. Jag ska försöka ge henne ett paket, hon hade bara en tunn jacka med sig.

Sapegas mamma har till nyhetsbyrån Reuters sagt att hennes dotter är oskyldig och råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Sapega studerar juridik på ett universitet i Litauens huvudstad Vilnius. Hon och Protasevitj var på väg dit efter att ha semestrat i Grekland och Sapega skulle snart försvara sin masteruppsats inför sin examen.

Annons

Annons

"Rädda honom"

Tidigare har föräldrarna till Protasevitj uttryckt oro för att sonen ska torteras i händerna på den belarusiska regimen. Mamman Natalia Protasevitj uppger att hon inte har kunnat sova sedan sonen greps.

Jag ber hela det internationella samfundet att rädda honom, säger hon i en tårfylld intervju med nyhetsbyrån AFP i Polen.
Han är bara en journalist, han är bara ett barn men snälla, snälla... Jag ber om hjälp. Snälla rädda honom. De kommer att döda honom därinne.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!