A-
A+

Draghi vann votering - men spricka i koalitionen

Italiens premiärminister Mario Draghi talade i dag i senaten för att försöka lösa landets politiska kris.
Italiens premiärminister Mario Draghi talade i dag i senaten för att försöka lösa landets politiska kris.
ItalienTT

Premiärminister Mario Draghi vann förtroendeomröstningen i det italienska parlamentet, men flera koalitionspartier avstod från att rösta. Det är nu oklart om Draghi kommer att avgå och om nyval kommer att utlysas.

Annons

Annons

Tre koalitionspartier valde att bojkotta förtroendeomröstningen i senaten: Lega, Forza Italia och Femstjärnerörelsen. Premiärminister Draghi har nu för avsikt att meddela sin avgång i deputeradekammaren under torsdagen, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa på Twitter.

Ville avgå

Draghi klarade en förtroendeomröstning även i förra veckan men valde då att tillkännage sin avgång eftersom han upplevde att stödet inte var tillräckligt. Orsaken var att Femstjärnerörelsen inte deltog i omröstningen, av missnöje med Draghi och det stödpaket till italienarna som omröstningen handlade om. Men i stället för att avgå övertalades Draghi av president Sergio Matterella att ompröva sitt beslut.

Att femstjärnerörelsen inte skulle stöjda Draghi under onsdagens förtroendeomröstning stod klart sedan tidigare. Men eftersom en utbrytargrupp under ledning av utrikesministern Luigi Di Maio med 60 av partiets parlamentsledamöter gav sitt stöd Draghi skulle han ändå ha majoritet i parlamentet.

Annons

Annons

Fler partier avstod

Avgörande för hur onsdagens förtroendeval skulle gå låg i stället på hur Silvio Berlusconis parti Forza Italia och Matteo Salvinis högerextrema parti Lega skulle agera. De valde nu att bojkotta omröstningen. Trots det fick Draghi tillräckligt med stöd för att formellt kunna sitta kvar.

Lega och Forza Italia säger att det var omöjligt att återskapa förtroende för regeringskoalitionen efter den politiska kris som Femstjärnerörelsen gav upphov till.

Ville ha ny koalition

Under onsdagen talade Draghi inför senaten, bara några timmar före förtroendeomröstningen.

Den enda vägen framåt är att bygga upp en ny koalitionspakt, sade Mario Draghi.

Draghi ställde krav på parlamentet om ett brett stöd för att kunna leda regeringen och genomföra nödvändiga reformer, bland annat för att ta del av EU:s pandemistöd.

Han sade sig vara rörd över det stöd som han under den senaste tiden fått från både vanliga italienare men även av de närmare 2 000 borgmästare som skrivit under en petition där de bad honom att sitta kvar på sin post.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.