A-
A+

Dramatiska evakueringar från Kalifornienbrand

Caldorbranden härjar i skidorten Sierra-at-Tahoe den 29 augusti.
Caldorbranden härjar i skidorten Sierra-at-Tahoe den 29 augusti.
USATT-Reuters

Rasande skogsbränder fortsätter att plåga USA. Den brand som härjar i området kring Tahoesjön i Kalifornien har nu tvingat tusentals människor att lämna sina hem.

Annons

Annons

Den så kallade Caldorbranden rasar sedan i mitten av augusti i de knastertorra skogsmarkerna runt Tahoesjön, som är en populär turistdestination i gränstrakterna mellan delstaterna Kalifornien och Nevada. Nu kryper branden allt närmare sjön och tvingar fram allt mer omfattande evakueringar. Flera byar har tömts helt på folk och längs vägarna trängs bilister som i panik lämnar det rökfyllda området.

Totalt berörs runt 50 000 människor av nuvarande evakueringsordrar utfärdade av myndigheterna.

För en äldre människa så var det väldigt oroande, säger pensionären Jeff Hodge, som tog beslutet att lämna sitt hem bakom sig efter att polisen knackat på dörren.

Hodge packade gitarrer och förstärkare, skid- och golfutrustning, kläder och en flaska bourbon innan han lämnade sitt hus för ett Röda korset-härbärge i staden Truckee.

Kraftiga vindar och höga temperaturer försvårar släckningsarbetet för de närmare 4 000 räddningsarbetare som kämpar mot lågorna. Hittills har närmare 700 byggnader förstörts, de flesta av dem privata hem. Ytterligare över 30 000 hotas av lågorna, enligt räddningstjänsten.

Inga dödsfall har rapporterats, men tre brandmän och två civila har de senaste dagarna skadats i branden.

Tusentals skogsbränder har rasat i USA under sommaren. Bara den gigantiska Dixiebranden nordost om San Francisco har förstört en större yta än Caldorbranden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!