A-
A+

Droger för miljarder upp i rök

Myanmariska brandmän på behörigt avstånd från den skadliga röken i utkanten av Rangoon (Yangon).
Myanmariska brandmän på behörigt avstånd från den skadliga röken i utkanten av Rangoon (Yangon).
MyanmarTT-AFP

Rökmoln från säckar med opium, heroin och metamfetamin fyllde himlen runt om i Myanmar under lördagen. Droger för motsvarande drygt fem miljarder svenska kronor brändes på bål.

Annons

Annons

I Myanmars största stad Rangoon (Yangon) staplades säckar med cannabis och rödrosa piller på ett inhägnat område inför den årliga knarkbrasan, som traditionsenligt sker under FN:s internationella dag mot narkotikabruk och handel den 26 juni. Bland annat slängdes ketamin, tramadol och 224 miljoner metamfetamintabletter på brasorna runt om i landet.

Enligt experter är den globala narkotikahandeln på uppsving efter att ha begränsats tillfälligt av pandemins reserestriktioner.

Metamfetaminmarknaden i östra och sydöstra Asien tycks dock ha fortsatt blomstra under coronaviruset, uppgav FN tidigare i juni. Shanstaten i östra Myanmar är den huvudsakliga källan till drogen, som därefter ofta smugglas till Australien och Japan i dess mer potenta kristalliserade form.

"Gyllene triangeln" – ett område i gränslandet mellan Myanmar, Thailand och Laos – är ökänt för omfattande produktion av narkotika, däribland metamfetamin och opium från Myanmars vallmobeklädda kullar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!