A-
A+

Drogkarteller i blodig fängelsefajt i Ecuador

En ambulans lämnar fängelset efter upploppet i tisdags.
En ambulans lämnar fängelset efter upploppet i tisdags.
EcuadorTT

Droghandel styrd inifrån fängelserna uppges ligga bakom den blodiga uppgörelsen vid ett av Ecuadors största fängelser. Över hundra människor har mist livet.

Annons

Annons

Skottlossning, knivdåd och explosioner. Dödligt våld är inget ovanligt i Ecuadors överfulla fängelser. Men tisdagens sammandrabbningar på fängelset Penitenciaría del Litoral, ett av landets största, i Guayasprovinsen, är de värsta i Ecuadors historia. Minst 116 personer dödades och ett 80-tal skadades till följd av de våldsamma konfrontationerna, skriver den ecuadorianska dagstidningen El comercio sent på torsdagen.

Sex av offren för tisdagens våldsamma uppgörelser har enligt myndigheterna fått sina huvuden avhuggna, rapporterar Reuters.

Det är olyckligt att kriminella grupper försöker omvandla fängelser till ett slagfält för maktkamper, säger Ecuadors president Guillermo Lasso enligt Reuters.

De första poliserna tog sig in i fängelset på tisdagseftermiddagen, lokal tid. Men det var först långt senare, efter att fängelsebyggnadens olika delar genomsökts, som omfattningen stod klar. Det var också då, på onsdagen, som det uppdagades hur stort antalet döda var.

På torsdagen kom beskedet att polisen sänt 400 man till platsen för att upprätthålla ordningen på anstalten, rapporterar Reuters.

President Lasso utlyste samtidigt undantagstillstånd i landets fängelser sent på torsdagen. Därmed kan regeringen beordra polis och militär att ta kontroll över fängelserna, skriver AP.

Rivaliserande gäng

Två rivaliserande gäng på fängelset Penitenciaría del Litoral består av Los lobos och Los choneros. De lokala gängen som opererar inifrån fängelserna sägs i sin tur stå under inflytande av de fruktade mexikanska och med varandra konkurrerande brottssyndikaten Sinaloa och Cártel de Jalisco nueva generación, uppger AFP.

Halshuggningarna ses som ett kännetecken på att det är mexikanska karteller som ligger bakom, då dessa ofta använder sig av de mest brutala mordmetoder för att sätta skräck i sina motståndare, uppger BBC.

Ecuador, som geografiskt befinner sig mellan två stora kokainproducenter – Colombia och Peru – är ett viktigt transitland för droghandeln som går vidare till USA och Europa.

Annons

Annons

Gängboss mördades

Liknande fängelseuppgörelser ägde rum i februari i år på flera olika fängelser samtidigt, då minst 79 människor dog. I juli miste 22 människor livet till följd av ett annat fängelseupplopp.

Det upptrappade våldet har sin upprinnelse i mordet på Jorge Luis Zambrano, mångårig ledare för det lokala gänget Los choneros, i december i fjol. Mordet ledde till ett maktvakuum och en kamp om ledarrollen, skriver organisationen Insight crime, som bevakar och undersöker organiserad brottslighet i Latinamerika, i en analys.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.