A-
A+

Drömlottning i gruppen – men tufft i slutspel

Landslagsspelarna Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson och Elin Rubensson. Arkivbild.
Landslagsspelarna Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson och Elin Rubensson. Arkivbild.
FotbollTT

Sverige fick en drömlottning till sommarens fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. I gruppspelet väntar Italien, Argentina och Sydafrika.

Däremot kan Sverige få tuffast möjliga motstånd i åttondelen – USA eller Nederländerna.

Annons

Annons

Den förra nyzeeländska landslagsspelaren Maia Jackman drog lotten som gav Sverige en plats i grupp G.
Den förra nyzeeländska landslagsspelaren Maia Jackman drog lotten som gav Sverige en plats i grupp G.
Sveriges grupp i fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland.
Sveriges grupp i fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland.

Sverige var andraseedat vid lottningen i Auckland och lottades att få spela i grupp G som har sina matcher i Nya Zeeland.

Det är bra att vi får spela de tre första matcherna i Nya Zeeland och inte får så mycket resande, säger förbundskapten Peter Gerhardsson på en digital pressträff.

Sverige hade sedan turen att slippa de främst rankade lagen i de övriga tre seedningsgrupperna som Kanada, Nederländerna, Danmark och Nigeria. Men Gerhardsson bryr sig inte så mycket om hur lottningen utföll.

Vi får ta det motstånd vi får och riktar bara in oss på första matchen, säger Gerhardsson.

Går Sverige vidare till åttondelsfinal väntar något av de två bästa lagen i grupp E – sannolikt den regerande världsmästaren USA eller stornationen Nederländerna.

Det är två riktigt bra nationer som vi mött i de två senaste mästerskapen, USA i OS (3–0) och Nederländerna i EM (1–1), och visat att kunnat hantera dem, säger Gerhardsson.
Men vi tar gruppen först och sen ser vi till att vi har en stegrande form mot en eventuell motståndare sen.

Går Sverige till slutspel väntar också en flytt till Australien bara tre dagar efter den sista gruppspelsmatchen. Något som inte bekymrar förbundskaptenen.

Förhoppningsvis är vi då utvilade och kanske lite ressugna, säger Gerhardsson.
Det gäller att optimera förutsättningarna på annat sätt med vila och hur vi tränar och så helst undvika sjukdomar och skador.

Italien har det svenska landslaget mött nyligen, i Algarve Cup i våras, då Sverige vann finalen över Italien på straffar.

Sverige har mött Argentina endast en gång, i OS 2008 då det blev seger med 1–0. Tre möten har det svenska landslaget haft med Sydafrika, två segrar och senast, i en landskamp i Kapstaden 2019, blev det 0–0.

VM spelas mellan den 20 juli och den 20 augusti och Sverige inleder gruppspelet mot Sydafrika den 23 juli i Wellington. Därefter väntar Italien den 29 juli i samma stad och sedan Argentina den 2 augusti i Hamilton.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.