A-
A+

Drottningen tar emot ny ledare i Skottland

Drottning Elizabeth vid en mottagning i juli. Arkivbild.
Drottning Elizabeth vid en mottagning i juli. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP

Storbritanniens drottning Elizabeth kommer på tisdag för första gången att ta emot landets nya premiärminister på sitt slott Balmoral i Skottland i stället för Buckingham Palace i London.

Orsaken är problem med rörligheten, meddelar hovet.

Annons

Annons

Det kommer att bli första gången ceremonin där en ny premiärminister formellt får klartecken att bilda regering sker utanför centrala London, sedan Churchill träffade drottningen på flygplatsen Heathrow 1952.

Även avgående premiärminister Boris Johnson kommer att tas emot i Skottland när han lämnar in sin avskedsansökan.

Enligt traditionen anländer den nya premiärministern kort efter att den avgående träffat drottningen. Då ber drottningen, som är statschef, efterträdaren att bilda regering.

Landets utrikesminister Liz Truss är favorit att efterträda Boris Johnson som premiärminister när det Konservativa partiets medlemmar röstar. Vinnaren kommer att meddelas på måndag.

Drottningen befinner sig på Balmoral på sin sommarledighet, som traditionellt brukar vara till i oktober. Tanken var att hon skulle åka till London för ceremonin, men den resan har nu ställts in.

Drottningen har fått råd från läkare att dra ned på sina officiella framträdanden, och har haft problem med att stå och gå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.