A-
A+

Drottningens säckpipor väcker skotsk by

Gärna en säckpipa, men inte för tidigt på morgonen, tycker invånarna i Ballater. Arkivbild.
Gärna en säckpipa, men inte för tidigt på morgonen, tycker invånarna i Ballater. Arkivbild.
StorbritannienTT

Säckpipemusik och Skottland hör ihop. Men alla uppskattar inte att vakna av tonerna, och nu har drottning Elizabeths vakter fått ändra sina traditioner.

Annons

Annons

Att ha den brittiska drottningen som granne är inte bara ljuv musik.

Det tycker åtminstone inte alla invånare i byn Ballater, intill drottning Elizabeths slott Balmoral i Skottland, rapporterar The Times.

Byborna väcks nämligen varje morgon av säckpipemusik – från klockan 06 varje morgon drottningen befinner sig på godset.

Nu har byborna tröttnat och fått igenom en ändring. Säckpipemusiken skjuts upp en timme till klockan 07, och helgerna blir från och med nu musikfria.

"Jag har instruerat mina säckpipespelare att spela vid uppvaknande klockan 06, vid lunch klockan 12.30 samt klockan 18. Men det har blivit uppenbart att alla inte uppskattar att vakna klockan 06 till 'Johnny Cope'", skriver en talesperson enligt tidningen, och fortsätter:

"Ett antal (hyfsat) hövliga klagomål har kommit till min stab så i en anda av gemenskap har jag beslutat att bryta med militär tradition (men får jag be er att inte svära åt mina soldater)".

Balmoral har hittills under sommaren varit öppet för allmänheten, men stänger nu när drottningen och flera familjemedlemmar ska besöka slottet i det skotska höglandet.

Den nya ordern gäller alla säckpipeblåsare vid Balmoral utom en, drottningens personliga blåsare. Denne man, major Paul Burns, står redo att spela när regenten så önskar, vilket enligt The Times är de flesta morgnar. Posten som regentens säckpipespelare är åtråvärd inom skrået, och Burns är bara den 17:e i ordningen på nära 180 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.