Dubbelt upp för AP Møller-Mærsk

Containerjätten AP Møller-Mærsk redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Containerjätten AP Møller-Mærsk redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
EkonomiTT

Det danska rederiet AP Møller-Mærsk mer än dubblerar vinsten i coronakrisen. En ny högre vinstprognos presenteras också för helåret.

Annons

Annons

Vinsten före skatt för andra kvartalet blev 519 miljoner dollar (cirka 4,5 miljarder kronor) för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 246 miljoner under motsvarande kvartal i fjol.

Det underliggande resultatet från rörelsen lyfter samtidigt till 359 miljoner dollar, från 134 miljoner ett år tidigare, trots att omsättningen faller till 8 997 miljoner dollar, ned från 9 627 miljoner ett år tidigare.

"Detta utgör det åttonde kvartalet i rad med ett stärkt rörelseresultat jämfört med året före", skriver vd Søren Skou i en kommentar.

Han hänvisar till strama tyglar vad gäller kostnader, lägre oljepris och högre fraktrater på oceangående verksamhet. Till det kommer bättre avkastning från logistik och tjänster.

Han tillägger att ett återkommande problem för rederiet i coronakrisen är att besättningsmedlemmar vars kontrakt löpt ut inte kunnat lämna fartyg till följd av nedstängningar, stängda gränser och reserestriktioner.

AP Møller-Mærsk presenterar samtidigt en ny prognos för helåret, vars rörelseresultat beräknas bli 6–7 miljarder dollar. Det kan jämföras med en tidigare prognos på 5,5 miljarder, som togs bort när coronakrisen bröt ut.

Rederiet flaggar dock för att det råder stor osäkerhet kring efterfrågan globalt till följd av covid-19-pandemin, vilket gör prognosen osäker.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons