A-
A+

Dubbla handbolls-EM till Sverige

Sverige kan jubla efter att ha blivit tilldelade dubbla Europamästerskap i handboll. Arkivbild.
Sverige kan jubla efter att ha blivit tilldelade dubbla Europamästerskap i handboll. Arkivbild.
HandbollTT

Sverige, Danmark och Norge utses till värdländer för herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028, meddelar det europeiska handbollsförbundet.

Delar av mästerskapen kommer att spelas i Malmö och Kristianstad.

Annons

Annons

Beslutet, som även inkluderade att Ryssland utsågs till värd för damernas EM 2026, tillkännagavs under en extrakongress på lördagen.

Den skandinaviska trion var med sin gemensamma ansökan den enda kandidaten till både herrarnas EM 2026 och till damernas EM 2028, som de också senare under kongressen officiellt utsågs till värdländer för.

Tanken är att nio arenor i nio olika städer i Sverige, Norge och Danmark ska användas under mästerskapen. De svenska städerna som är aktuella är Malmö och Kristianstad.

"En tydlig strategi"

"Att söka mästerskap är en tydlig strategi inom svensk handboll och en viktig del för att vi både ska kunna fortsätta att konkurrera på yttersta världsnivå med våra landslag som bedriva handbollsverksamhet för ungdomar i hela landet", säger Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet, i ett pressmeddelande.

Arrangören för herrarnas EM 2028 blev också en trio – i det här fallet Portugal, Spanien och Schweiz.

Nästkommande Europamästerskap, 2022, spelar herrarna i Slovakien och Ungern och damerna i Montenegro, Nordmakedonien och Slovenien. 2024 är det Tyskland som står värd för herrarnas mästerskap medan Schweiz, Ungern och Österrike arrangerar damernas. Dock ska Sverige vara med som värdland för VM redan 2023, ihop med Polen på herrsidan och ihop med Danmark och Norge på damsidan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.