A-
A+

Dubblat antal arbetssjukdomar – men färre dör

Antal dödsolyckor för arbetstagare och egenföretagare, 2016–2020.
Antal dödsolyckor för arbetstagare och egenföretagare, 2016–2020.
ArbetsmarknadTT

Arbetssjukdomarna bland kvinnor mer än fördubblades i fjol. Orsaken är förstås pandemin där både smittan i sig och den stressiga vården ligger bakom.

Men dödsolyckorna landade på en rekordlåg nivå.

Annons

Annons

Det var ett utmanande och besvärligt år där arbetsmiljön varit i centrum, vården och omsorgen i särskild utsträckning, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Myndighetens statistik visar att antalet anmälda arbetssjukdomar ökade med 8 900 eller 84 procent till cirka 19 500 jämfört med 2019. För kvinnor var den ökningen 117 procent.

Anmält smitta

Det mesta av ökningen kommer från vården och omsorgen där personalen stressat i pandemins härjningar. Många har anmält befarad covid-19-smitta, det vill säga den anställde misstänker att denne blivit smittad på jobbet. De anmälningarna har närmast exploderat i antal, enligt Arbetsmiljöverket. Men även stress, utbrändhet och liknande förklarar till viss del den kraftiga ökningen av anmälda arbetssjukdomar.

Men coronapandemin har även medfört ljusglimtar. Färre har dött på jobbet, på två år handlar det om en halvering till 24 i fjol, den lägsta siffran hittills i Arbetsmiljöverkets statistik som sträcker sig tillbaka till 1955.

Det är det lägsta antalet på väldigt länge. Pandemin är nog en faktor, många jobbar hemma, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Annons

Annons

Färre jobbresor

Dödsolyckorna på jobbet har nu gått ner kraftigt senaste åren, men det är svårt dra några säkra slutsatser om att det är en uthållig trend, enligt Erna Zelmin-Ekenhem.

På samma vis minskade antalet olyckor till och från jobbet, med 29 procent under fjolåret jämfört med året före, inte så konstigt kanske.

Många har ju inte ens åkt till jobbet, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Samtidigt minskade även antalet arbetsolyckor med sjukfrånvaro som följd.

Bra prata om miljön

Ett speciellt och annorlunda år helt enkelt. Vad drar då myndigheten för slutsatser av det?

Det visar på vikten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete, att man på sin arbetsplats går igenom hur det ser ut – "Vad kan vi göra?", säger hon.

Enligt henne är de arbetsplatser som bryr sig om arbetsmiljön också de som klarar av utmaningarna i en annorlunda situation bäst.

God dialog är a och o.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!