A-
A+

"Dune"-regissören: Det handlar om att överleva

Regissören Denis Villeneuve och skådespelaren Timothée Chalamet framträder på röda mattan i Venedig inför premiären av nya 'Dune'.
Regissören Denis Villeneuve och skådespelaren Timothée Chalamet framträder på röda mattan i Venedig inför premiären av nya "Dune".
FilmTT

Så har Venedigfestivalens mest hajpade film haft världspremiär. "Dune" bygger på boken med samma namn från 1965 och är mer aktuell än någonsin.

Jag hoppas och tror att den kommer att tala till den värld vi lever i, säger regissören Denis Villeneuve.

Annons

Annons

Köerna ringlar långa på fredagsmorgonen när ”Dune” ska ha sin första pressvisning. Och intresset är stort när Denis Villeneuve och några av hans skådespelare senare ska möta världspressen.

Den här berättelsen är ännu mer relevant i dag än när den skrevs. Ämnen som kolonialism och miljöförstöring är ännu mer aktuella nu, säger Villeneuve.

Två svenskar

På presskonferensen medverkar Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Oscar Isaak och Josh Brolin. Covidregler gör att fler inte får sitta bakom podiet – vilket innebär att bland andra Stellan Skarsgård har fått stanna kvar på Marriott Hotel, ute på en ö, för att i timmar göra korta Zoom-intervjuer.

Visst hade jag kunnat göra det hemma, men de ville ha hit alla för att gå på röda mattan, sade han när TT mötte honom på torsdagskvällen.

Annons

Annons

Tidigare filmatiserad

”Dune”, som skrevs av Frank Herbert och publicerades 1965, har blivit filmatiserad ett par gånger tidigare, aldrig med lyckat resultat. David Lynchs version från 1984 floppade, men har nu fått kultstatus. Det är en science fiction-berättelse som utspelas långt i framtiden, där olika grupper kämpar mot varandra om herravälde och överlevnad.

Boken har funnits hos mig oerhört länge, och ju mer relevant dess budskap har blivit, desto mer angeläget kändes det att göra filmen. Jag hoppas och tror att den kommer att tala till den värld vi lever i. Framtida generationer kommer att döma oss, säger Denis Villeneuve och fortsätter:
Jag har fortfarande hopp, men det måste hända något. Politikerna talar om så mycket annat, när det är miljön som borda ligga överst på prioriteringslistan. Det handlar om att överleva.

Javier Bardem är inte bara skådespelare, utan även känd miljöaktivist. Han betonar att det behövs förändring.

Herbert var före sin tid. Vi våldför oss nu på gränserna, nu har vi hamnat här. Det krävs att vi ändrar vår livsföring, det gäller oss alla, det är antingen det eller katastrof.

Öppnar för fortsättning

”Dune” har haft en budget på runt en och en halv miljard svenska kronor. Det blir biopremiär (i bland annat Sverige) onsdagen den 15 september. Detta är del ett. På frågan om det kan bli en del två svarar Villeneuve att det inte är han som bestämmer.

Det är inte upp till mig att sätta en gräns och säga "hit men inte längre". Jag är glad att filmen nu kommer att få biovisning över hela världen, den ska ses på stor duk, den är som gjord för Imax. Den ska ses och höras som en fysisk upplevelse. Den stora duken är en del av språket, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!