Dunkel ljusfest i Indien: "Mörkret nya normala"

Invånare i nordindiska Ayodhya tänder oljelampor vid floden Saryu som en del i firandet av den hinduiska ljushögtiden diwali.
Invånare i nordindiska Ayodhya tänder oljelampor vid floden Saryu som en del i firandet av den hinduiska ljushögtiden diwali.
IndienTT-AFP

Ett mörkt 2020 går mot sitt slut, samtidigt som indierna på lördagen firar ljushögtiden diwali.

Årets festligheter svärtas ned av både covid-19 och massiva luftföroreningar.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Diwali ska föreställa ljusets högtid, men pandemin har förmörkat framtiden för många av Indiens 1,3 miljarder invånare.

De 8,7 miljoner rapporterade fallen gör landet till det näst värst drabbade i världen räknat i absoluta tal, efter USA. Omkring 130 000 personer har avlidit i covid-19 sedan februari, och den andra vågen slår nu med full kraft mot huvudstaden Delhi, där runt 8 000 nya fall rapporteras dagligen.

Miljontals på gatan

Experter tror att diwali är en viktig förklaring till den skenande smittspridningen, då miljontals människor samlats trots att mycket av de traditionella festligheterna har ställts in i år.

Det är helt igenkorkat på gatorna, och enorma folkmassor på marknaderna, säger 27-årige Rahul Randhawa, som nyligen återvänt till sitt hemland från USA.

Bilderna skiljer sig dock starkt åt beroende på vem man frågar. Blomsterförsäljaren Mahinder Kumar, som försöker förtjäna sitt uppehälle utanför det uråldriga templet Jhandewala i Delhi, klagar på att affärerna går dåligt, då de vanligtvis långa köerna under diwali har uteblivit.

Det är nästan helt tomt. Vår verksamhet har drabbats hårt, vi har knappt sålt några blommor alls i år, säger han.

Annons

Annons

"Mörkret nya normala"

Ett nyligen infört förbud mot smällare och fyrverkerier på grund av de extremt höga halterna av farliga partiklar i luften i Delhi lägger ytterligare sordin på stämningen.

Premiärminister Narendra Modi gör vad han kan för att hålla modet uppe.

"Jag önskar er alla välgång och hälsa", skriver han på sitt Twitterkonto, som med sina 63 miljoner följare är ett av världens största.

Juveleraren Vineet Garg ser dystrare på saken. I fönstret till hans guldbutik i Delhi hänger en "öppet"-skylt, men lamporna är släckta, eftersom han inte ser någon mening i att tända innan ett vaccin mot covid-19 finns tillgängligt för alla.

Mörkret är det nya normala, säger han bistert.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons