Duplantis jagar rekordet som inte finns

Armand Duplantis jagar rekordet som inte finns.
Armand Duplantis jagar rekordet som inte finns.
FriidrottTT

Armand Duplantis har gjort tidernas högsta stavhopp. Men Sergej Bubka är fortfarande bäst utomhus – fast utan att ha världsrekordet.

Världsrekord, totalrekord och utomhusrekord – bästanoteringarna är en djungel att ta sig igenom.

Jag har kommit på mig själv att säga fel ett par gånger, säger experten Milo Zalar.

Annons

Annons

I helgen tävlar Armand Duplantis i Berlin, där han tog EM-guld 2018. "Mondo" är världsrekordhållare på 6,18, men i Bryssel förra fredagen lade svensken upp ribban på 6,15 för att även slå legendaren Sergej Bubkas bästa resultat på 6,14.

Duplanis misslyckades i Bryssel, men jakten på 6,15 går vidare i Berlin på söndag. Lyckas han skulle det därmed vara utomhusvärldsrekord.

Något som formellt inte finns.

Separata rekord

I friidrotten noteras separata utomhus- och inomhusrekord, men inte just i stavhopp. Något som kan tyckas vara konstigt

I stavhopp finns det många fördelar med att hoppa inomhus. Vädret är inte en faktor, och man är framförallt närmare publiken, säger A Lennart Julin, mångårig friidrottsexpert i bland annat TV4.

På en inomhustävling i Glasgow i februari slog Duplantis sitt eget världsrekord med en centimeter, och gled över ribban som låg på 6,18. Men det högsta hoppet han gjort utomhus är 6,07, vilket han hoppade den 2 september i Lausanne.

1998 ändrade det internationella friidrottsförbundet reglerna för världsrekordet.

Det är olyckligt att man från förbundets sida har blandat ihop rekorden, tycker Julin.

Internationella förbundet delar upp statistiken i utomhus och inomhus, men när det gäller rekord slås det ihop.

Annons

Annons

Förvirring

För andra är det väldigt tydligt vad som gäller.

Det är solklart för mig. Det är "Mondo" som har hoppat högst, och det är han som har världsrekordet, säger Miro Zalar, expert på Radiosporten, och själv tidigare svensk rekordhållare i stavhopp.
Men jag har kommit på mig själv att säga fel ett par gånger, senast i Lausanne. "Fan, man får inte ens säga världsrekord, för det har han ju redan".

Bubkas högsta hopp utomhus gjordes 1994 i skidorten Sestriere (2 000 meter över havet), något som båda experterna ser som ett extraordinärt faktum.

På så pass hög höjd är luftmotståndet mycket mindre. OS i Mexico City 1968 avgjordes på väldigt hög höjd, och där blev det världsrekordslakt i de flesta grenar, säger A Lennart Julin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons