Duplantis över 6,07 – stoppades av mörkret

Armand Duplantis under stavhoppsgalan i Lausanne, där han vann efter att ha klarat 6,07.
Armand Duplantis under stavhoppsgalan i Lausanne, där han vann efter att ha klarat 6,07.
FriidrottTT

Stavhoppsgalan i Lausanne blev en blågul succé.

Armand Duplantis visade storform och klarade 6,07 meter innan mörkret (!) stoppade honom.

Som om inte det var nog vann Angelica Bengtsson damklassen.

Annons

Annons

Nio damer och nio herrar fanns med i galan som arrangerades under Diamond League-flagg – och inför publik – i centrum av den schweiziska staden vid Genèvesjön.

Mest av alla imponerade Armand "Mondo" Duplantis.

Svensk-amerikanen, som nyligen klarade 6,01 på en DL-gala i Stockholm, visade en form som förde tankarna till världsrekordhoppen under inomhussäsongen i vintras. Duplantis var fläckfri och högt över ribban hela vägen upp till 6,02 och så långt sparrades han av amerikanen Sam Kendricks, som också tog sig över samma höjd.

"En galen tävling"

Det var en galen tävling, säger Duplantis i segerintervjun efteråt.

Tävlingen drog också ut på tiden mer än planerat och medan det började skymma i Lausanne försvann Kendricks på 6,07, en höjd Duplantis tog i första försöket med lite darr på ribban. Mörkret blev ett bekymmer på den uppbyggda arenan, som saknade vettig belysning. Men Duplantis försökte ändå på 6,15 – en centimeter högre än Sergej Bubkas 6,14 som fortfarande är det högsta någon har hoppat utomhus. Efter att ha rivit sitt första försök avbröt 20-åringen hoppningen i ett då nästan nattsvart Lausanne.

Duplantis verkade efteråt inte alltför besviken över att ha stoppats av mörkret. Han var desto mer upprymd över fajten med Kendricks – och över att ha satt ett nytt personbästa utomhus.

Annons

Annons

Tävlar snart igen

Det är viktigt och jag har inte hoppat högre än 6,05 (vid EM-guldet) i Berlin, säger Duplantis, som närmast tävlar i Bryssel redan på fredag kväll.

Angelica Bengtsson och Michaela Meijer var båda i damkvartetten som tog sig över 4,64 meter. När ribban höjdes till 4,72 tog sig Bengtsson med nöd och näppe över i sista försöket, medan Meijer (som slutade fyra) rev ut sig precis som brittiska Holly Bradshaw och hemmahoppet Angelica Moser. Segerhoppet betydde nytt årsbästa för Bengtsson, som sedan försökte på 4,84 för att ta tillbaka det svenska rekordet från Michaela Meijer. Men Bengtsson var aldrig nära att klara.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons