E-handeln når ny toppnivå

E-handeln ökade kraftigt under sommaren. Arkivbild.
E-handeln ökade kraftigt under sommaren. Arkivbild.
EkonomiTT

E-handeln tog långt ifrån sommarledigt.

I juli ökade handeln med 45 procent på årsbasis, enligt Postnords e-barometer.

Dagligvaror stod för den största ökningen med en tillväxt på 200 procent.

Annons

Annons

Hemmasemester och ledighet har varit kraftigt bidragande orsaker till att man nu noterar den starkaste tillväxten sedan coronapandemins utbrott.

"En starkt bidragande orsak är givetvis att de flesta svenskar har tillbringat större delen av semestern hemma i Sverige och således spenderat feriekassan här i stället", skriver bland annat Arne Andersson, e-handelsrådgivare på Postnord i rapporten som görs ihop med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Att just dagligvaror står för en sådan kraftig ökning bedöms hänga samman med att många valt att beställa matvaror även under sommaren, exempelvis till sommarboenden liksom att äldre konsumenter i ännu större utsträckning handlar på nätet.

Andelen i undersökningen som uppges e-handlat under juli var 77 procent, tio procentenheter, högre än samma period föregående år.

"Trots att den värsta rädslan för att gå in i fysiska butiker har börjat bedarra så ligger andelen konsumenter som e-handlar kvar. Vår bedömning är att den andelen aldrig kommer understiga 75 procent igen", skriver man i rapporten som bygger på två konsumentundersökningar som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Postnord.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons