Ebba Andersson jagar första världscupsegern

Ebba Andersson firar andraplatsen i onsdagens jaktstart i Toblach.
Ebba Andersson firar andraplatsen i onsdagens jaktstart i Toblach.
SkidorTT

Arton pallplatser i all ära. Nu är det på tiden att den första världscupsegern kommer, säger Ebba Andersson inför Tour de Ski-masstarten i Val di Fiemme.

Det är det jag ser fram emot allra mest just nu, säger Andersson.

Annons

Annons

Annons

Annons

De tre första etapperna av touren var ingen rolig historia för Ebba Andersson. Den höga höjden i schweiziska Val Müstair tog ut sin rätt, och hon var hela tiden långt från tätstriden.

Men när Tour de Ski flyttade ner några hundra höjdmeter till italienska Toblach släppte det för Andersson. Och till fredagens masstart, den första av Val di Fiemmes tre avslutande etapper av touren, kommer hon med två raka pallplatser i ryggen.

Jag mår betydligt bättre nu. Jag känner mig betydligt mer trygg med mig själv och med formen, än när vi lämnade Schweiz. Då var det ganska mycket osäkerhet hos mig, säger Ebba Andersson.
Jag var fundersam över varför jag hade presterat som jag hade gjort, varför det hela tiden kändes som att formen inte alls fanns där fast jag hade haft en helt annan upplevelse när vi åkte hit.

Ännu ingen seger

Tredjeplatsen i tisdagens 10 kilometer fri stil följdes upp av en andraplats i onsdagens jaktstart i klassisk stil. De senaste dagarna har inneburit stora kliv framåt för Ebba Andersson – ändå är det något som fattas.

En världscupseger, mer exakt.

Med tanke på att jag har så många pallplatser i världscupen så hade det varit jättekul att få till det och verkligen klara av att kliva högst upp på pallen, säger Andersson.

De tre senaste säsongerna har 23-åringen radat upp toppinsatser på distanslopp i världscupen. Men trots 18 individuella pallplatser har hon fortfarande inte vunnit.

I onsdagens jaktstart var hon sju tiondelar från ryskan Julia Stupak, som vann.

Det är det jag ser fram emot allra mest just nu, när det kommer till idrottskarriären. Men det är mycket som ska stämma för att man ska klara av det. Och trots att jag både den här säsongen och tidigare säsonger fått till det så att det har stämt för mig, så är det alltid någon annan som har fått till det lite bättre.

Annons

Annons

Slipper Johaug

Tour de Ski utgör egentligen ett perfekt tillfälle för att nå den eftertraktade milstolpen. Särskilt eftersom världens bästa skidnation, Norge, saknas.

Vi vet såklart att många av de som är i världstoppen inte är med här. Och framför allt inte den allra starkaste, Therese (Johaug).

TT: Skulle den där världscupsegern kännas lika bra även om inte Norge är med?

Ja, det tror jag. Man kan liksom inte tävla mot dem som inte är här. Man får bara försöka göra det så bra man kan med det motstånd som är.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons