A-
A+

Ebba Busch: Välfärden är ingen bankautomat

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
PolitikTT

Kristdemokraterna vill gå längre än regeringen och ge en ny central myndighet befogenheter att bekämpa brottslighet i välfärden.

Sverige ska inte vara en välfärdsbankautomat, säger partiledaren Ebba Busch.

Annons

Annons

Kristdemokraterna (KD) presenterar under onsdagen nya förslag för välfärden.

Anledningen är enligt partiet att kriminella tillskansar sig miljardbelopp genom olika välfärdsbedrägerier. Och mörkertalet är sannolikt väldigt stort, säger Ebba Busch på en pressträff.

Det är i grunden stöld från svenska skattebetalare.

En ny borgerlig regering måste sätta åtgärder mot välfärdsbrottslighet högt på agendan, heter det.

Ny myndighet

För det första vill KD inrätta en ny myndighet som ska sköta alla välfärdsutbetalningar. Den ska bland annat kunna stoppa felaktiga utbetalningar och samtidigt ansvara för att driva återkrav. I dag sker utbetalningar från myndigheter som Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan och hos kommunerna.

Förslaget om en central myndighet för utbetalningar har redan utretts på uppdrag av regeringen. Utredningen lämnade sitt förslag i juni förra året och har remissbehandlats.

Kristdemokraterna tycker att myndigheten även ska få återkräva felaktigt utbetalt bistånd till asylsökande.

Den bör få fler befogenheter än vad som föreslogs i utredningen, säger Ebba Busch.

Myndigheten bör också få ett eget brottsbekämpande uppdrag, vilket skulle kräva en ny utredning av frågan.

Det andra KD-förslaget är att utvidga bidragsbrottslagen till att även omfatta stöd till företag. KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson säger att samhället måste kunna lagföra båda privatpersoner och bolag. Straffen bör också skärpas.

Det måste märkas att brott mot bidragsbrottslagen får konsekvenser, säger han.

Annons

Annons

Känsliga uppgifter

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), tidigare Datainspektionen, konstaterar i sitt svar på regeringens utredning om en central välfärdsmyndighet att förslaget innebär en omfattande insamling och bearbetning av såväl harmlösa som känsliga personuppgifter. Det kan utgöra ett betydande integritetsintrång.

IMY efterlyser en utförligare analys av om förslagen är förenliga med dataskyddsförordningen.

Om man viktar integritetsaspekten kontra det väldigt stora problem vi har i Sverige med felaktiga utbetalningar och att man systematiskt utnyttjar vårt välfärdssystem, så väger det senare tyngre, säger Ebba Busch.

Andra myndigheter, som Ekobrottsmyndigheten och Justitiekanslern, är positiva till utredningens förslag.

Frågan bereds för närvarande i finansdepartementet.

Stärka identiteten

Kristdemokraterna vill också se över regelverket kring samordningsnummer och e-legitimation och förstärka identifieringen av dessa med biometriska data.

Vi vill vilandeförklara alla samordningsnummer förutom de som fysiskt inställer sig och legitimerar sig, säger KD:s migrationspolitiske talesperson Hans Eklind.

Regeringen presenterade i mars en proposition med skärpta regler för samordningsnummer. Bland annat ska ett samordningsnummer förklaras vilande om det tilldelats en person under falsk identitet.

Ett samordningsnummer kommer förklaras vilande efter fem år om en myndighet eller enskild inte ansökt om förnyelse av numret. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 18 juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!