A-
A+

EBM utreder grova marknadsmanipulationer

Tre personer södra Sverige är misstänkta för grova marknadsmanipulationer 2020-2021. Arkivbild
Tre personer södra Sverige är misstänkta för grova marknadsmanipulationer 2020-2021. Arkivbild
EkonomiTT

Brottsmisstankarna kvarstår mot de tre personer i södra Sverige som tidigare i veckan anhölls av Ekobrottsmyndigheten (EBM) misstänkta för grova marknadsmanipulationer.

De misstänkta försattes på torsdagen på fri fot.

Annons

Annons

Enligt EBM rör misstankarna marknadsmanipulationer genom vad som brukar kallas "pump and dump". De misstänkta har spridit haussade rekommendationer av aktier i inlägg på sociala medier, framförallt på nätverket Twitter. Därefter har de sålt aktier i samband med den prisuppgång som skett.

"Inläggen har därmed inte motsvarat deras egentliga uppfattningar om aktierna utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna, för att möjliggöra gynnsamma försäljningar", skriver EBM.

Den brottsliga verksamheten ska enligt EBM ha skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 och 2021 och det har rört aktier på samtliga svenska marknadsplatser och det har också gett stora vinster till de misstänkta.

"Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden, skriver kammaråklagare Jonas Myrdal i en kommentar.

I samband med gripandena genomförde EBM husrannsakningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!