A-
A+

ECB sätter fart på sedelpressarna

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, lämnar räntebesked. Arkivbild
Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, lämnar räntebesked. Arkivbild
EkonomiTT

Europeiska centralbanken (ECB) sätter fart på sedelpressarna efter en tids stigande långräntor.

Beskedet sänker långa marknadsräntor och eurons kurs mot dollarn.

Annons

Annons

ECB-chefen Christine Lagarde bedömer att vaccinationsframgångar och väntade nedtrappningar av restriktioner för att dämpa smittspridningen bäddar för en stabil återhämtning för eurozonen 2021.

Men året inleds svagt, med ökad smittspridning.

Som ett resultat av det kommer troligen BNP att minska igen under första kvartalet i år, säger hon på en presskonferens.

Inflationsprognosen höjs markant

För hela 2021 räknar dock ECB:s ekonomer med att tillväxten för eurozonen blir 4 procent, vilket kan jämföras med senast föregående ECB-prognos från december på 3,9 procent.

För 2022 sänks samtidigt tillväxtprognosen marginellt till 4,1 procent, mot tidigare 4,2 procent. Och för 2023 ligger prognosen kvar på en tillväxt på 2,1 procent.

Inflationsprognosen för 2021 höjs samtidigt markant, till 1,5 procent i snitt. I december låg den på 1,0 procent. För 2022 höjs inflationsprognosen till 1,2 procent, mot 1,1 procent och för 2023 ligger den kvar på 1,4 procent.

ECB:s inflationsmål ligger på nästan två procent.

Vi stå redo att använda alla våra tillgängliga verktyg för att säkra att inflationen rör sig mot vårt mål på ett uthålligt sätt, i linje med vårt åtagande om symmetri, säger Lagarde.

Symmetriåtagandet innebär att ECB efter en tids inflation under målet kan tänka sig att tillåta att inflationen lyfter över målet under en begränsad period.

Enligt räntebeskedet inför presskonferensen kommer omfattning på ECB:s stödköp att öka till betydligt högre nivåer nästa kvartal jämfört med de inledande månaderna på 2021. Syftet är att trycka ned ränteläget och hålla igång kreditgivningen.

Annons

Annons

Stödköpsramar ligger kvar

Det blir dock ingen utvidgning av ramarna för stödköpsprogrammet som sjösatts i pandemin, kallat Pepp. Stödköpsramarna ligger kvar på 1 850 miljarder euro.

ECB lämnar som väntat samtidigt som väntat sin viktigaste ränta, räntan på insättningar, oförändrad på minus 0,50 procent medan den reguljära styrräntan ligger kvar på noll.

Euron försvagas något mot dollarn efter beskedet om utökade stödköp och långa marknadsräntor i eurozonen faller.

Räntan på en tysk tioårig statsobligation faller över 0,04 procentenheter till minus 0,37 procent, medan den tioåriga räntan i Italien – som är det euroland som drar mest nytta av ECB:s stödköp – faller 0,10 procentenheter till 0,57 procent, den lägsta nivån på två veckor.

Europeiska bankaktier pressas samtidigt överlag nedåt på börser runt om i Europa, med kursfall för storbanker som ING och Société Générale på omkring 4 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!