A-
A+

ECB väntas inte justera stödköpsprogrammet

ECB-chefen Christine Lagarde väntas avvakta med penningpolitiska åtstramningar trots att inflationen överstiger ECB:s inflationsmål. Arkivbild
ECB-chefen Christine Lagarde väntas avvakta med penningpolitiska åtstramningar trots att inflationen överstiger ECB:s inflationsmål. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Trots högre inflationstryck på väg ut ur pandemin kommer Europeiska centralbanken (ECB) inte strama åt penningpolitiken på nästa möte, enligt de flesta bedömare.

Vare sig styrräntor eller stödköpsprogram kommer att justeras, enligt nästan 90 procent av de tillfrågade ekonomerna i en Reutersenkät.

Annons

Annons

Annons

Annons

I Reutersenkäten uppger 34 av 39 tillfrågade ekonomer att de räknar med att ECB lämnar stödköpsprogrammet som lanserats i pandemin – kallat Pepp – oförändrat på 1 850 miljarder euro.

Drygt hälften av de tillfrågade räknar i stället med att ECB någon gång senare i år börjar dra ned på takten på stödköpen. Samtidigt säger 28 av 39 tillfrågade ekonomer att de inte tror att ECB kommer att flytta på slutdatumet för stödköpsprogrammet, som nu är satt till mars 2022.

Inflationen i eurozonen lyfte till 2 procent i maj, vilket är precis över ECB:s inflationsmål på nära men under 2 procent. De tillfrågade ekonomerna räknar med att inflationen kommer att fortsätta uppåt till 2,4 procent i slutet av året, för att därefter falla brant igen under 2022 – när jämförelsetalen i årstakt blir högre.

Tillväxtprognosen för eurozonen i år bland deltagarna i enkäten ligger på 4,2 procent i år och nästa år, vilket kan jämföras med 4,1 procent i motsvarande enkät för en månad sedan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!