A-
A+

Ecowas avstänger Guinea efter kupp

Juntaledaren Mamady Doumbouya (i röd basker och solglasögon) talar efter kuppen i Guinea.
Juntaledaren Mamady Doumbouya (i röd basker och solglasögon) talar efter kuppen i Guinea.
GuineaTT-AFP-Reuters

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas avstänger Guinea efter kuppen i landet.

Medlare ska skickas till landet.

Annons

Annons

Söndagens kupp har fördömts internationellt, bland annat av USA, EU, FN, Afrikanska unionen (AU) och det västafrikanska samarbetsblocket Ecowas.

Ecowas utesluter tillfälligt Guinea från organisationen efter kuppen, meddelar utrikesminister Alpha Berry i Burkina Faso efter ett extrainsatt toppmöte med anledning av utvecklingen i landet.

Kuppen har väckt oro för ett demokratisk bakslag i regionen. I grannlandet Mali har två militärkupper genomförts av juntaledare Assimi Goïta inom drygt ett år.

Släppt oppositionella

Kuppmakarna i Guinea har släppt minst 80 fängslade motståndare till president Alpha Conde. En del av dem uppges vara framstående oppositionsaktivister.

Vi ber till gud att det här är en ny era för Guinea. Må ingen guinean hamna i fängelse av samma anledning som vi, säger en av dem.

Under kuppen i söndags greps den 83-årige presidenten Alpha Conde. Det är oklart var han hålls, men militären säger sig garantera hans säkerhet.

Alpha Conde drev igenom en förändring av konstitutionen inför valet i fjol, för att möjliggöra en tredje mandatperiod. Det ledde till stora protester där tiotals människor dödades. Presidenten säkrade sedan ytterligare en mandatperiod i valet, ett valresultat som ifrågasätts av oppositionen.

En del av de släppta personerna ska ha protesterat mot presidentens agerande för att kunna får sitta en tredje mandatperiod.

Annons

Annons

Övergångsregering

Efter att kuppmakarna under ledning av militären Mamady Doumbouya tog över makten i söndags framträdde Doumbouya i tv och anklagade regeringen för korruption och för att inte respektera medborgarnas rättigheter. Han har lovat en enad övergångsregering men har inte sagt något om när eller hur en sådan kan komma på plats.

Han träffade under tisdagen ledare för landets olika militära institutioner i hopp om att ena styrkorna under juntans ledning.

Landets främsta oppositionsledare Cellou Dalein Diallo, som har fått näst störst stöd i tre val efter varandra, säger till nyhetsbyrån Reuters att han är öppen för att delta i en övergångsregering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!