A-
A+

Efter 24 år: "Ecce homo" visas i EU

Fotografen Elisabeth Ohlson på plats i EU-parlamentet 1999 då hennes 'Ecce homo'-utställning stoppades från att visas i Strasbourg. Arkivbild.
Fotografen Elisabeth Ohlson på plats i EU-parlamentet 1999 då hennes "Ecce homo"-utställning stoppades från att visas i Strasbourg. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

För drygt 20 år sedan blev det nej. Men nu får Elisabeth Ohlsons omtalade "Ecce homo"-bilder ställas ut i EU-parlamentet.

Men inte utan protester.

Annons

Utvalda verk av Ohlson finns med i en utställning som visas på plats i parlamentets lokaler i Bryssel fram till på fredag.

Initiativtagare är den svenska ledamoten Malin Björk (V) som bjudit in Ohlson, vilken också kommer att hålla en föreläsning i parlamentet under onsdagen.

Redan 1999 försökte dåvarande ledamoten Marianne Eriksson (V) visa upp utställningen "Ecce homo" i parlamentet, sedan skildringen av bibliska motiv i hbtq-miljöer väckt stor debatt i Sverige. Den gången blev det till sist bara en diabildsvisning efter protester och ingripande från parlamentets ledning.

Inte heller den här gången går visningen helt protestfritt förbi.

Det är helt legitimt att ta upp olika teman. . . men att utnyttja en religion visar på en oerhörd brist på respekt för miljontals troende i hela Europa, säger den italienska ledamoten Maria Veronica Rossi från ytterhögerpartiet Lega till nyhetsbyrån Ansa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.